Zaboravite na salate, krastavac ima puno više potencijala. A mi imamo ideje!
Krastavci su dobro poznati po svom osvježavajućem učinku, posebno omiljenoj osobini u ljetne dane. No, ako ih uglavnom pripremate samo na salatu, vrijeme je za širenje vidika! Ovo su naši prijedlozi
Sladoledi od krastavca i jagoda
Prva ideja je doista osvježavajuća – i voćna, ako uzmemo u obzir da je sa znanstvenog stajališta krastavac voće, a ne povrće. Za sladolede na štapiću trebat će vam samo krastavci, prethodno zamrznute jagode i limeta. U blenderu usitnite 2 krastavca koja ste prethodno ogulili i nasjeckali, 200 g smrznutih jagoda, žličicu i pol fino ribane korice limete, pola šalice soka limete i 100 g šećera. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu, a pred kraj ubacite prstohvat soli. Izlijte smjesu u kalupe za sladoled, umetnite štapiće i ohladite barem 4 sata u zamrzivaču.
Kremasta salata
Osvježavajući lagani ručak ili prilog – odlučite sami, ali ova salata inspirirana tzatzikijem zaslužuje biti na vašem jelovniku. U zdjeli izmiješajte 2 Dukatosa natur, 2 žličice svježeg ili žličicu svježeg sjeckanog kopra, pola žličice češnjaka u prahu, sok pola limuna, pola žlice octa, pola žlice mlijeka, žličicu šećera te malo soli i papra. Nasjeckajte 2 velika krastavca i ljubičasti luk, pa ih umiješajte u salatu. Poslužite hladno!
Gazpacho s krastavcima
Da su hladne juhe savršene za tople dane, to odavno znamo. Za ovu kremastu osvježavajuću juhu trebate: 3 krastavca (očistite od koštica), 2 manje žute paprike, 1 jalapeño papričica, 1 češanj češnjaka, 3 žlice soka limete, ¾ čašice Brzo & Fino kiselog vrhnja, 3 žlice sjeckanog korijandera, žličica soli i 1/3 žličice papra. Koštice krastavca stavite u blender. Nasjeckajte krastavac i paprike na kockice, usitnite papričicu i sve prebacite u zdjelu. Dodajte protisnuti češnjak, pomiješajte pa zalijte sokom limete. Prebacite dvije trećine zdjele u blender s košticama, izblendajte dok ne dobijete glatku smjesu i vratite natrag u zdjelu, umiješavajući kiselo vrhnje i korijander. Posolite, popaprite – i ohladite prije posluživanja.
Pripremate li i vi ljeti više jela s krastavcima? Podijelite ideje s nama!