preloader
Fina jela od graha za cijeli tjedan

Fina jela od graha za cijeli tjedan

Zaliha graha – puno finih obroka

Pun dijetalnih vlakana, proteina, magnezija i željeza, grah je dobrodošao na jelovniku u svim izdanjima. Ništa nije bolje od zdjelice toplog variva nakon dana provedenog na svježem zraku, a među brojnim jelima „na žlicu“ grah je jedno od najpoželjnijih.


No, on može biti baza i mnogih drugih jela. Grah namočite u vodi i ostavite da tako stoji preko noći, a želite li preskočiti ovaj korak, koristite grah iz konzerve. Od bogatih variva do lakših jela, pa čak i slastica, puno je načina za pripremu ove namirnice. Naši su prijedlozi:

Paštafažol

Kombinacija tjestenine i graha pravi je zimski comfort food koji će vas ugrijati nakon dugog dana, bez obzira jeste li ga proveli u uredu ili prirodi. Pirjajte sjeckani luk, češnjak, stabljiku celera i mrkvu na maslinovu ulju dok ne omekšaju, u čemu može pomoći i malo povrtnog temeljca. Dodajte oko 100 g sjeckane slanine i pustite je da se zaprži. U drugu posudu stavite kuhati oko 300 g prethodno namočenog graha, a kad je kuhan, dodajte ga povrću pa ulijte oko pola litre temeljca i malo koncentrata rajčice. Začinite s nekoliko listova lovora, majčinom dušicom, solju i paprom te pustite da kuha oko pola sata. Zasebno skuhajte tjesteninu (pužiće, školjkice, penne) i umiješajte je u „fažol“. Dobar tek!

Grah-salata

Salata od graha odlična je kao prilog uz meso ili ručak na poslu. Kuhani grah začinite dresingom od maslinova ulja, peršina, limunova soka, sitno sjeckanog češnjaka, majčine dušice, soli i papra, a možete dodati i malo vode u kojoj se kuhao grah. Ako više volite toplu salatu, na maslinovu ulju kratko popržite začinsko bilje pa umiješajte grah.
Tanko sjeckani ljubičasti luk i bučino ulje provjerena su kombinacija kojom ćete začiniti grah, no isprobajte i ostale, poput voća.

Varivo od graha

Klasici su klasici! Tradicionalno ugušćeno zaprškom, varivo se priprema od kuhanog graha s pirjanim lukom, mrkvom i češnjakom, a možete ga obogatiti suhim mesom - slaninom, kobasicom, komadima šunke... Dodajte varivu ječam i dobili ste ričet (u tom slučaju vam ne treba zaprška) ili ga kombinirajte s kiselim kupusom i uživajte u joti. Na isti se način priprema i kisela repa s grahom. Savjete za bezvremenske klasike s grahom potražite ovdje.

Chilli con carne

Ako su vam već dosadile tradicionalne kombinacije, inspirirajte se Meksikom, gdje je grah glavni sastojak sočnog jela na žlicu zvanog chilli con carne. Pronaći ćete pravu zimsku okrepu u tom spoju mljevenog mesa, pasirane rajčice, čili ili kajenske paprike, slatke crvene paprike, prethodno kuhanog graha ili graha iz konzerve, kumina u prahu te malo svježe paprike. Sve te sastojke dobro prokuhajte, pa služite u zdjelici ili zamotajte u tortilju. Kao prilog možete dodati i rižu i obveznu žličicu-dvije Brzo & Fino kiselog vrhnja! 

Gravče na tavče

Brojne su verzije pripreme ovog tradicionalnog jela makedonske kuhinje, zapečene pikantne kombinacije graha i pirjanog povrća. Možete upotrijebiti grah iz konzerve ili skuhati prethodno namočeni grah (u tom slučaju sačuvajte malo vode u kojoj se kuhao). Pirjajte luk, mljevenu slatku crvenu papriku, svježu rog papriku, sitno sjeckani češnjak i ljutu papričicu, komadiće suhog mesa ili slanine te malo sjeckane rajčice. Dodajte vodu u kojoj se kuhao grah, pustite neka se sve još malo krčka po potrebi ugustite s malo brašna). Kuhani grah složite u glinenu ili keramičku posudu pa prelijte mješavinom zaprženog povrća. Sve dobro zapecite u pećnici na 180-200 stupnjeva, dok se rubovi ne zapeku.

Kolači od graha

Znate li da grah može biti savršen sastojak slastica? Zbog podatne teksture, ali i sastava bogatog vlaknima i proteinima, pronaći ćete ga u receptima za zdrave deserte. Za brownies kolačiće od graha u blenderu usitnite oko 400 g kuhanog graha ili graha iz konzerve. Zatim ubacite 3 jaja, 3 žlice kokosova ulja, 4 žlice kakaa u prahu, 100 g šećera muscovado (možete zasladiti i s nekoliko žlica meda ili javorova sirupa), žličicu praška za pecivo, prstohvat soli i žličicu ekstrakta vanilije. Sve usitnite pa izlijte u kalup za pečenje. Po vrhu naribajte malo tamne čokolade i pecite oko pola sata na 180 stupnjeva.

Otkrijte i ovaj recept za išlere od graha!


Ove zime iskoristite grah na sve moguće načine, a imate li omiljeni recept, svakako ga podijelite s nama.