preloader
Fina jela s pečenim povrćem

Fina jela s pečenim povrćem

Jedan pleh pečenog povrća nudi bezbroj mogućnosti

Iz jednog pleha povrća možete izvući razna jela – potrudite se pa očistite, nasjeckajte i ispecite veću količinu povrća i uživajte u finim jelima cijeli tjedan! Gotovo sve povrće osim lisnatog pogodno je za pečenje, a posebno fini pečeni su svi gomolji – mrkva, batat, cikla, celer, zatim razne vrste tikvi te kupusnjače kao što su brokula, cvjetača i kelj pupčar. Slijede ideje kako ih iskoristiti nakon pečenja.

Pire

Pire od pečenog gomoljastog povrća i tikvi neusporedivo je finiji od kuhane verzije. Naravno, pri izradi pirea povrću svakako dodajte i malo maslaca te Brzo & Fino kiselog vrhnja kako bi tekstura i okus bili još bolji. Za razliku od pirea od krumpira koji nikako nemojte raditi u blenderu, za izradu ovih pirea slobodno se njime poslužite.

Juhe

Krem juhe još su jedan odličan spoj pečenog povrća i Brzo & Fino kiselog ili vrhnja za kuhanje. Pečenom povrću i vrhnju dodajte pirjani luk ili poriluk, vodu ili temeljac te začine po želji. Na kraju sve dobro izblendajte.

Salate

Pečeno povrće savršen je dodatak izdašnim salatama koje mogu biti prilog, ali i samostalan obrok. Brokulu, cvjetaču, prokulice ili bilo koje drugo pečeno povrće kombinirajte s grahoricama ili žitaricama, lisnatim zelenjem i drugim dodacima po želji.

Pite i druga jela na bazi jaja

Razne varijante slanih pita, omleta, fritata možete obogatiti pečenim povrćem koje će doprinijeti okusu, ali i izdašnosti. U ovim slučajevima nemojte zaboraviti dodati sir – u pitama će odličan biti Zagrebački, a u fritatama i omletima Salakis, mozzarella, ali i Ribanac te slični sirevi intenzivnijih okusa.

 

Koje povrće se najčešće nađe u vašoj pećnici?