preloader
Fine ideje za jesenske tjestenine

Fine ideje za jesenske tjestenine

Probrani prijedlozi za jednostavna jela s plodovima jeseni.

Kad razmišljamo o jesenskom jelovniku, inspiracija nam je samo ona mirisna, šarena i ukusna strana jeseni, zbog čega ćete uz naše jednostavne prijedloge lakše zaboraviti na dosadne magle i kiše.

Rezanci s raguom od lisičarki

U dubokoj tavi zagrijte 3 žlice maslaca i žlicu maslinova ulja pa pirjajte sitno sjeckani luk. Posolite, popaprite, dodajte i malo češnjaka i oko 60 ml bijelog vina. Pirjajte još 2 minute, dodajte još malo maslaca i malo maslinova ulja pa ubacite 400-500 g lisičarki. Lagano miješajte dok gljive ne pozlate i ne omekšaju, pa umiješajte jedno Brzo & Fino vrhnje za šlag i žličicu muškatnog oraščića. Neka se sve krčka još nekoliko minuta pa ubacite žličicu origana, posolite, popaprite i umiješajte malo limunova soka. Skuhajte široke rezance i servirajte preliveno umakom i s puno svježeg peršina

Tjestenina s muškatnom bundevom i pancetom  

U dubljoj tavi zagrijte 2-3 žlice maslinova ulja pa dodajte oko 350 grama narezane muškatne bundeve. Malo posolite i popaprite pa kuhajte oko 10 minuta dok ne omekša. Prebacite je nakratko sa strane, u tavu dodajte ostatak ulja i dinstajte luk i 300-400 g nasjeckane pancete ili pikantne kobasice. Vratite bundevu u tavu, a u međuvremenu skuhajte tjesteninu. Tostirajte 2-3 žlice pinjola u pećnici (rasporedite ih na papiru za pečenje i pecite oko 10 minuta na 200 stupnjeva). Kad je tjestenina gotova, sačuvajte malo vode od kuhanja, pa prebacite zajedno s tjesteninom u tavu. Umiješajte Brzo & Fino umak okusa Ribanac, malo svježe kadulje i pinjole. Još malo promiješajte na vatri. Poslužite posipano svježim Ribancem i kaduljom. 

Fusilli s piletinom, keljom i orasima

U kipućoj vodi kratko skuhajte oko 400 g kelja, tek da omekša, pa ga izvadite i pustite da se osuši. U vodi u kojoj se kuhao kelj skuhajte fusille, a iz kelja iscijedite višak tekućine i narežite ga na komadiće. U tavi zagrijte 2 žlice maslaca i 2 žlice maslinova ulja pa popržite oko 300 g piletine narezane na trakice (možete iskoristiti i ostatke pečene piletine ili je potpuno preskočiti za lakšu verziju). Kad je gotova, pomiješajte je s fusillima i keljem, zatim umiješajte čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja i pola vrećice ribanog Ribanca. Posolite i popaprite, dobro izmiješajte i prebacite u vatrostalnu posudu. Pecite 20-25 minuta na 180 stupnjeva dok ne pozlati. U zadnjih 10 minuta dodajte oko 3 žlice narezanih oraha (ili ih tostirajte u pećnici pa posipajte prilikom posluživanja), a možete ubaciti i koju grančicu majčine dušice.

Pužići sa slanutkom i ružmarinom

Za ovaj sočni umak birajte pužiće ili sličnu šuplju tjesteninu manje veličine, poput ditalina, conchiglia ili orecchietta. Narežite luk, mrkvu i korijen celera na manje komade, pomiješajte, pa im dodajte sitno sjeckani peršin, 2 režnja češnjaka i malo crvene paprike u prahu. Sve usitnite u blenderu pa prebacite u zdjelicu. Zagrijte malo maslinova ulja, dodajte mješavinu povrća, posolite i pirjajte oko 10 minuta. Dodajte šalicu vode i malo umaka od rajčice, prokuhajte i dobro promiješajte dok tekućina ne ispari. Dodajte 700-800 g ispranog slanutka iz konzerve i dvije šalice vode, pa pustite neka se krčka. Izvadite polovicu količine slanutka, usitnite u blenderu pa vratite u lonac. Skuhajte tjesteninu i umiješajte je u povrće i slanutak, uz malo vode od kuhanja. Pustite da se sve još malo krčka, a sa strane zagrijte žlicu-dvije maslinova ulja, ubacite 2 sjeckana režnja češnjaka i žlicu sjeckanog svježeg ružmarina. Popržite minutu-dvije i mješavinu ulja i začina prelijte po tjestenini prije posluživanja.

Penne s vrganjima i pršutom

Na malo maslinova ulja oko 5 minuta pržite kriške pršuta narezane na manje komade, pa ih izvadite na papirnati ručnik. Zatim u tavu ubacite očišćene gljive - vrganje ili šampinjone - pa ih oko 10 minuta pirjajte na srednjoj vatri. Dodajte i sitno sjeckani luk, malo majčine dušice, začinite solju i svježe mljevenim paprom. Ulijte oko 200 ml povrtnog temeljca i pustite neka sve lagano prokuha 7-8 minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu pa je umiješajte u umak od gljiva, a po potrebi dodajte i malo vode od kuhanja (pola šalice). Umiješajte i pršut - natrgajte ga na komadiće (nekoliko komadića ostavite za posluživanje) - te oko 120 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Kratko promiješajte na laganoj vatri pa služite posipano majčinom dušicom i mljevenim paprom. 

 

S kojim sastojcima biste vi pripremili savršenu jesensku paštu? Podijelite ideje s nama!