preloader
Grašak u tri iznenađujuća izdanja

Grašak u tri iznenađujuća izdanja

Želite li zazeleniti jela, na pravom ste mjestu. Imamo ideje za (više) jela s graškom.

Iako je grašak sveprisutan, često ne dobiva pažnju koju zaslužuje. Ove slatkaste bobice obiluju nutrijentima, vitamina i mineralima, te ih posebno volimo u proljeće kad nam je dostupan mladi, svježe ubrani grašak. Njega ne treba termički obraditi, no može se lagano blanširati.

I dok će nam se grašak uvijek rado jesti u rizi-biziju i proljetnim varivima, prikupili smo za vas još nekoliko ideja koje vrijedi probati.

Palačinke s graškom

Ove drugačije palačinke dobar su izbor za predjelo, a možete ih obogatiti nadjevom od svježeg sira ili, malo ozbiljnije, dimljenim lososom. Izmiksajte 3 jaja, 230 g svježeg krem sira, 35 g brašna, 2 žlice ulja i žličicu soli. Smjesu prebacite u zdjelu, pa dodajte kuhani grašak (1 šalicu) i tanko nasjeckani vlasac ili mladi luk. Ako je smjesa prečvrsta za izlijevanje na tavu, dodajte joj malo vode. Na zagrijanoj, nauljenoj tavi pecite palačinke, okreću

Poslužite prelivene rastopljenim maslacem i s još malo sitno sjeckanog vlasca ili luka.

Salata od graška

Kako vam zvuče zelene bobice graška sa sočnim dresingom i hrskavim posipom? Nastavite čitati jer imamo prijedlog za gurmansku salatu s graškom u glavnoj ulozi.

Kako vam zvuče zelene bobice graška sa sočnim dresingom i hrskavim posipom? Nastavite čitati jer imamo prijedlog za gurmansku salatu s graškom u glavnoj ulozi.

Prvo popržite slaninu do hrskavosti, pa je izvadite na papirnati ručnik.

U tavici na ostatku masnoće popržite sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak, zatim dodajte kiselo vrhnje, par trakica korice limuna, žlicu limunova soka te malo soli i papra. Pustite da prokrčka nekoliko minuta, ubacite grašak i po želji ga još lagano propirjajte (koristite li zamrznuti grašak, sve dok se ne skuha). Prije posluživanja, posipajte hrskavom slaninom i tankim kriškama limuna.

Njoki od graška, s graškom

Neka se njoki ne zelene samo od špinata! Evo ideje za njoke od graška i krumpira: ispecite cijele, lagano nauljene krumpire (za 200 g graška, potrebno je 200 grama krumpira) i skuhajte grašak kojeg ćete usitniti u multipraktiku.

 

Krumpiru ogulite koru i usitnite ga, pa umiješajte u grašak. Dodajte malo brašna, razmućeno jaje i malo soli, pa sve izmiksajte u tijesto za njoke. Oblikujte tijesto u njoke, pa ih skuhajte u kipućoj posoljenoj vodi. Kuhane njoke zatim popržite sa slaninom u tavici, dok se lagano ne zapeku. Za kraj, dodajte im još malo kuhanog graška.

Znamo da grašak ima još puno potencijala –  kako ga vi pripremate? Spremni smo za još ideja!