Savjeti za pripremu jela s orašastim plodovima
Orašasti plodovi odlični su kao zdrave grickalice, ali i kao sastojak kojim možete oplemeniti razna jela: osim u deserte, dodaju se u salate, shakeove i kaše. No od njih se rade i kremasti umaci koje možete poslužiti uz meso, tjesteninu ili kao preljev za salate. Evo nekoliko ideja za pripremu finih orašastih umaka:
Umak od lješnjaka
Da, i lješnjaci mogu poslužiti za pripremu umaka, a mi ih predlažemo u spoju s maslinovim uljem i Ribancem u finoj i brzinskoj tjestenini. U blender stavite 100 g oljuštenih lješnjaka, režanj češnjaka, 70 g ribanog Ribanca, žlicu maslinova ulja i 2 žlice mlijeka te malo soli. Stavite kuhati 250 g špageta i sačuvajte malo vode od kuhanja koju po potrebi dodajte umaku od lješnjaka u blenderu. Kad je umak gotov, dodajte još malo sjeckanih ili mljevenih lješnjaka i Ribanca.

Umak od indijskog oraščića
Nježnog okusa i bogat antioksidansima, indijski oraščić koristi se u raznim slatkim i slanim receptima. Unatoč imenu, zapravo nije pravi orašasti plod, već sjemenka cashew jabuke koja raste na tropskom drvu indijskog oraha. Za ovaj recept trebat će vam šalica omekšanih indijskih oraščića – možete ih namočiti u hladnoj vodi preko noći ili kuhati 10-15 minuta u kipućoj vodi. Isperite ih prije dodavanja jelu! Na tavi zagrijte žlicu maslinova ulja pa dodajte jedan sjeckani luk. Dinstajte 2 minute dok luk ne omekša. Prebacite u multipraktik ili blender na jaču brzinu te dodajte indijske oraščiće, 180 ml vode (dio možete zamijeniti mlijekom ili vrhnjem za kuhanje) te pola žličice soli, malo papra, žlicu limunova soka i režanj češnjaka. Blendajte dok ne dobijete kremasti umak, a po potrebi špatulom pokupite umak sa stijenki i dodajte još tekućine ako je pregust.

Možete ga preliti po tjestenini, a odlično će se slagati i s gljivama koje ste dinstali na malo luka i maslinovu ulju uz dodatak majčine dušice, peršina i češnjaka. Prije dodavanja tjestenine, umaku dodajte žlicu-dvije vode u kojoj se kuhala!

Umak od oraha
Orahe najčešće koristimo za deserte, no uz malo začina od njih nastaje fini umak. Šalicu nasjeckanih oraha ubacite u blender pa dodajte pola žličice soli, malo papra, režanj protisnutog češnjaka i pola sjeckanog luka. Uključite blender na pulsiranje i dodajte 80 g vode i 80 g Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Prebacite u tavu i zagrijte na laganoj vatri. Umiješajte 250-300 g tjestenine ili prelijte umak po pirjanom ili pečenom povrću!

Umak od kikirikija
Iako kikiriki zapravo nema veze s orašastim plodovima, ima niz primjena u kulinarstvu i nismo ga mogli ni htjeli zaobići u ovim orašastim kombinacijama.
Pripremite jednostavan kremasti umak s ljutkastom notom inspiriran azijskom kuhinjom, savršen uz piletinu i rižu:
Blendajte kikiriki dok ne dobijete glatku smjesu, dodajte mrvicu soli i šećera, a po želji i malo ulja od kikirikija. Jedan dio možete odvojiti ako volite veće, hrskave komadiće.

Zatim pripremite aromatični umak: u zdjeli pomiješajte 2 žlice maslaca od kikirikija, 2 žlice umaka od soje, 2 žlice slatkog čili umaka, 60 ml vode i žlicu javorova sirupa. Dobro izmiješajte! Ovaj je umak najbolji s povrćem prženim u wok tavi: pržite narezano povrće u prethodno dobro zagrijanoj tavi na suncokretovu ulju, oko minute (treba se lagano zadimiti), pa dodajte kuhane rezance i na kraju umiješajte pripremljeni umak od kikirikija i začina.

Koristite li i vi orašaste plodove za pripremu umaka? Podijelite svoje ideje s nama!