preloader
Ideje za jestive blagdanske poklone

Ideje za jestive blagdanske poklone

Darujte od srca – i fino!

Uvjereni smo da pokloni ne trebaju biti skupi ni veliki, a posebno smo slabi na one u koje se upakira i malo ljubavi i truda... Ako su k tome povezani s hranom, volimo ih još i više!

Evo nekoliko ideja za jestive darove kojima možete razveseliti drage osobe ovih blagdana, ali i u drugim prilikama.

Mješavina začina

Sve što vam treba je mala staklenka ili neki drugi spremnik te malo vremena za biranje začina. Možete pristupiti tematski pa složiti mješavinu začina za kuhano vino (cimet, klinčić, zvjezdasti anis, korica naranče i limuna, đumbir…) ili različite mješavine za roštilj (paprika, origano, papar, majčina dušica, čili papričice….).


Pakiranje još možete ukrasiti tako da vodootpornim flomasterom iscrtate staklenku ili osmislite etiketu s popisom sastojaka i uputom za pripremu. Imate li vlastito začinsko bilje, možete aromatizirati maslinovo ulje ili maslac. Podsjetite se u našem vodiču za čuvanje začinskog bilja. Gurmani će ovakve poklončiće sigurno cijeniti, bez obzira na količinu!

Osim začina, gurmanima možete pokloniti i paketiće različitih vrsta soli ili papra te kombinaciju suhih sastojaka za izradu božićnih keksića. Naravno, uz upute za pripremu!

Suhi kolačići

Ako pripremite malo više domaćih sitnih kolača i medenjaka, jednostavno ih zamotajte u celofan, ukrasite vrpcom i dobili ste efektan poklon. Imate li vremena i umijeća, uz pomoć slastičarske vrećice „personalizirajte“ ih čokoladnom kremom ili glazurom od šećera i jestivih boja – imena, inicijali ili jednostavni crteži učinit će ih još efektnijima! Uz kolačiće možete ispisati i recept, naravno uz posvetu.


Savjete za lakšu pripremu blagdanskih kolača potražite u našem vodiču.

Aromatizirana sol

Kao i začinske mješavine, i ovaj će poklon razveseliti gurmane!


Evo nekoliko ideja za aromatiziranu sol koja će obogatiti razna jela:

sol s češnjakom – trebaju vam jedan češnjak, žlica maslinova ulja i šalica soli. Češnjak stavite u aluminijsku foliju i zalijte uljem pa zamotajte paketić i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva. Pecite 30-40 minuta, dok češnjak potpuno ne omekša. Zatim ga izvadite i dobro izmiješajte sa solju u plitkoj vatrostalnoj posudi. Sol pomiješanu s češnjakom pecite još 20-ak minuta na 100 stupnjeva. Kad se mješavina ohladi, pritišćite je vilicom pa prebacite u staklenku.

sol s limunom – iscijedite jedan i naribajte koricu tri limuna. Pomiješajte naribanu koricu sa solju i dodajte sok. Sve dobro izmiješajte i usitnite vilicom u posudi za pečenje pa pecite na 200 stupnjeva 20-25 minuta. Kad se ohladi, mješavinu još usitnite i ujednačite vilicom ili prstima pa prebacite u staklenke.

sol s kaduljom i ružmarinom – šalicu krupne soli dobro pomiješajte sa šakom nasjeckane kadulje i ružmarina, usitnite u blenderu pa rasporedite u kalup za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 120 stupnjeva 15-ak minuta.

Domaće praline

Kalup svakako morate nabaviti, ali za jednostavne čokoladne praline ne treba vam puno sastojaka. Prvo na pari lagano rastopite 200 g izmrvljene tamne čokolade i 2 žlice kokosova ulja – vatru možete ugasiti dok još cijela količina nije rastopljena i nastaviti miješati sa strane. Pazite da se voda ne pomiješa sa smjesom! Kalup obložite rastopljenom čokoladom i ohladite nekoliko minuta u hladnjaku. Zatim pripremite ganache kremu od 100 g čokolade i 50 g Brzo  Fino vrhnja za šlag. Napunite ostatak kalupa za praline, po želji dodajte sjeckane ili cijele bademe. Čuvajte u hladnjaku dok se ne stvrdnu!

Osim pralina, možete pripremiti poslasticu koja ne zahtijeva kuhanje ni pečenje – fine sirove kuglice: treba vam nekoliko suhih datulja ili brusnica, šaka oraha ili badema, 2 žlice kakao-praha, malo meda, maslac od kikirikija i mlijeka te po potrebi vode. Sve sastojke dobro pomiješajte u blenderu (dio oraha i badema možete ostaviti u većim komadićima i ubaciti u smjesu na kraju), formirajte kuglice i dobro ohladite. Sačuvajte malo kakao-praha za posipanje, a možete ih i uvaljati u kokosovo brašno ili sjeckane orašaste plodove.

Sir u ulju

Ovaj slasni poklon priprema se lako, a oduševit će gurmane koji su slabi na tradicionalne okuse! Potreban vam je jedan Bjelovarski slani sir i začini po želji: papar u zrnu, svježi ružmarin, bosiljak, češnjak, čili papričice… Sir narežite na kockice pa ga slažite u steriliziranu staklenku sa začinima te prelijte maslinovim uljem. Predlažemo da jednu staklenku pripremite i za sebe!

Začinjeni pečeni bademi

Ova aromatična grickalica neodoljivi je hrskavi poklon. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjeli pomiješajte žlicu maslinova ulja, žlicu čilija u prahu, pola žličice soli, pola žličice kumina, pola žličice korijandra u prahu, malo sezama, mljevenog papra i prstohvat cimeta. Dodajte 230 g badema i sve izmiješajte pa prebacite u kalup za pečenje. Pecite 10-ak minuta i dvaput promiješajte. Ohladite, prebacite u staklenku i ukrasite s ljubavlju!


Neki će darovi nestati već na druženju, dok će se drugi sačuvati za poslije, kad prođu blagdanske gužve… No, nije naodmet imati ih unaprijed pripremljene, u slučaju neplaniranih susreta! Jedno je sigurno - ako se daruju s ljubavlju, s finim jestivim poklonima nećete pogriješiti.