Ne podcjenjujte salate - s pravim sezonskim sastojcima one postaju pravi obrok.
Priprema salata je prilika za vježbanje kreativnosti u kuhinji. Kombinirajte različite sastojke, namirnice i okuse – slatke i slane, tople i hladne, hrskave i meke te stvorite nova jela. Lisnato i korjenasto povrće, kremasti sirevi, orašasti plodovi, žitarice i voće u salati? Samo naprijed! Ovo su naši prijedlozi s biranim sastojcima za hladnije dane:
Topla salata od batata, kvinoje, kelja i šipka
Salata od koje se zaista možete zasititi, ali i unijeti u organizam solidnu količinu vitamina, minerala i vlakana. Batat narežite na kockice i pecite u pećnici dok ne omekša. U međuvremenu kratko skuhajte očišćeni kelj u kipućoj vodi, tek toliko koliko je potrebno da omekša. Kuhanu kvinoju pomiješajte s pečenim batatima, dodajte kelj, šalicu šipka i šaku cijelih pistacija. Posolite i popaprite po želji te začinite bučinim uljem!
Salata sa Salakisom, jabukama i špinatom
Ova je salata brza koliko i fina, idealni gablec, međuobrok ili večera… što god poželite! Narežite jabuke, pomiješajte ih s natrganim svježim špinatom, posolite i popaprite te dodajte mrvljeni Salakis. Koristite li kiselkaste jabuke, salatu je dovoljno začiniti s malo maslinova ulja te joj dodati malo šipka i dva sitno nasjeckana brazilska oraha.
Topla salata s bundevom, ječmom i Salakisom
Priprema ove salate (slobodno možemo reći i obroka!) uključuje i uživanje u divnoj aromi bundeve dok se peče. Ovo je prvi korak koji možete odraditi i dan ranije, a isto vrijedi i za ječam. Muškatnu ili hokkaido tikvu narežite na kockice, posipajte s malo maslinova ulja, posolite i popaprite pa pecite u pećnici dok ne omekša. Skuhajte dvije šalice ječma.
U tavi zagrijte malo maslinova ulja i žličicu maslaca, dodajte pola protisnutog češnja češnjaka. Dodajte dvije šalice natrganog kelja, kratko pržite pa maknite s vatre. Umiješajte bundevu (po potrebi narežite na još manje komade) i kuhani ječam. Promiješajte i prebacite u zdjelu. Pripremite dresing: pomiješajte 3 žlice balzamskog octa, žlicu maslinova ulja te sol i papar. Ako pri ruci imate sok od brusnice, dodajte dvije žlice. Salatu prebacite u zdjelu, posipajte Salakisom i prelijte dresingom.
Salata s pečenom ciklom i kremastim sirom
Jednostavna, a efektna kombinacija koju će cijeniti gurmanska nepca. Ogulite i ispecite jednu manju ciklu, pustite da se malo ohladi pa narežite na kockice. U zdjelici pomiješajte mješavinu zelenih salata ili blanširanog kelja, par sjeckanih brazilskih oraha i ciklu pa začinite s malo maslinova ulja i balzamskog octa. Pred serviranje dodajte meki svježi sir – President posni sir ili Galbani ricottu.
Volite li kombinaciju voća i povrća, pečenu ciklu upotpunite narančom, a možete je „podebljati“ i piletinom.
Cikorija s gorgonzolom i orasima
Ova zanimljiva slatko-gorko-slana kombinacija dobra je u bilo koje dana! Operite i odvojite listove cikorije (poslužit će i crveni radič) i složite na tanjur. Posipajte tostiranim orasima, kockicama Galbani gorgonzole Cremoso, tostiranim orasima i prelijte balzamskim octom.
Možete je pripremiti i u toploj varijanti – sve na isti način složite u kalup za pečenje te kratko zapecite u pećnici na 180 stupnjeva, dok se sir ne počne topiti.
Salata od brokule s kremastim preljevom
Kad poželite unaprijediti salatu ili pripremiti novi prilog uz meso, pokušajte s ovim prijedlogom! Prvo pripremite dresing: pomiješajte čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja, žlicu i pol maslinova ulja, prstohvat češnjaka u prahu, 2 žlice jabučnog octa, žlicu dijon senfa te dva prstohvata šećera, malo soli i papra. Promiješajte i čuvajte u hladnjaku, a ako zatreba, razrijedite žlicom-dvije mlijeka.
Brokulu narežite na cvjetiće, operite i blanširajte u vrućoj vodi ili kuhajte na pari dok ne omekšaju, no neka ostanu hrskave. Dobro ocijedite. Tostirajte dvije žlice badema ili drugih orašastih plodova koje zatim prebacite u zdjelu za salatu. U tavi ispržite 100 g nasjeckane slanine pa kratko izvadite na papirnati ručnik. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli, a na kraju prelijte dresingom. Umjesto slanine, možete je obogatiti i komadićima pržene piletine.
Dok uživamo u ovim finim toplo-hladnim kombinacijama, shvaćamo kako i salata može biti samostalan obrok.
U slast!