Jednostavne ideje za pripremanje vikend-jelovnika
Poznato je da majstori roštilja imaju svoje male tajne i provjerene recepte, no mi imamo jednostavne ideje uz koje ćete lako isplanirati sljedeće druženje! Kako bi vam ostalo dovoljno vremena i za odmor, imamo prijedloge uz koje ćete lakše isplanirati nove gozbe sa žara.
Reš pečeno cijelo povrće i fini preljevi
Jednostavnost je ponekad najfinija, pa smo ovo pravilo odlučili primijeniti i na roštilj. Većinu povrća možete ispeći na roštilju cijelo, bez dodataka, pa ga prije posluživanja preliti preljevom kojim ćete mu dodati posebnu dimenziju okusa.

Evo jedne ideje: na dobro zagrijani gril stavite nekoliko poriluka (odstranite mu tamnozelene vrhove). Grilajte 15-ak minuta, okrećući poriluk nekoliko puta sve dok ne pougljeni, a unutrašnjost ne postane meka i sočna. Kad se malo ohladi, narežite ga dijagonalno na veće komade, pa prelijte dresingom od 2 žlice vinskog octa, 2 žlice maslinova ulja i 2 žlice meda.
Meso i povrće s roštilja slagat će se i s ovim slasnim dresingom: u blenderu pomiješajte čašicu Brzo & Fino kiselog vrhnja, 6 fileta inćuna, 3 češnja češnjaka i 100 g majoneze, 3 žlice limunova soka i 2-3 žlice sjeckanog peršina.
Salate s roštilja
Kad se priprema roštilj, na tanjurima su podjednako zastupljeni meso, povrće, umak te unaprijed pripremljene salate. No, fine salate možete pripremiti i uz pomoć roštilja, u povrtnoj i mesnoj varijanti.
Pečene paprike ili rajčice pomiješajte s mozzarellom, maslinovim uljem i listićima svježeg bosiljka za roštilj-inačicu caprese salate ili meso s roštilja pomiješajte grilanim tikvicama, patlidžanima, lukom i paprikom, zalijte maslinovim uljem, umiješajte i svježe cherry rajčice, sjeckane listiće komorača i Salakis sir.
Ova će salata koja će ravnopravno stajati uz bok ostalim delicijama s roštilja: piletinu marinirajte u mješavini meda, limunova soka, čili umaka, češnjaka u prahu te malo soli i papra. Narežite je na trakice i grilajte, a u velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, ribanu mrkvu, špinat, svježe krastavce, tanko sjeckani crveni luk i cherry rajčice. Pripremite dresing od Dukatosa natur, malo limunova soka, češnjaka i svježeg kopra ili drugih začinskih trava te malo soli i papra. Prebacite piletinu na salatu i prelijte dresingom. Ovdje smo prikupili nekoliko klasičnih ideja za dresinge!
Želite li učiniti salate „konkretnijima“ i smanjiti broj priloga uz roštilj, dodajte im tjesteninu! Pužići, penne, orecchiette i ostale sitne tjestenine idealne su za miješanje sa sočnim rajčicama, lukom, tikvicama, češnjakom i brojnim drugim povrćem uz dodatak maslinova ulja, začinskog bilja te finih preljeva.

Gurmanski fast food
Uz prave sastojke, sami pripremajte fini domaći street food!

Uz prave sastojke, sami pripremajte fini domaći street food! Za gurmanske rezultate, uz pljeskavice i hrenovke. pripremite i gurmanske dodatke: karamelizirani luk, kombinaciju kremastih dipova na bazi vrhnja, čili umak ili salsu, malo svježeg povrća poput kupusa, rajčica ili salate, uz pečeno povrće i hrskavu slaninu… Ne zaboravite na sir: od cheddara (ribanog za hot dog ili u kriškama za hamburgere) do Salakisa i Dimsija te Ribanca – iskušajte sve varijante!
Voće na roštilju
Jagode, ananas ili breskve još su sočnije kad se pripremaju na grilu, a mogu se kombinirati s voćnim likerima, začinskim biljem te šlagom ili sladoledom… Ovdje otkrijte naše prijedloge za deserte s roštilja!

Za kraj, na vrijeme pripremite i opremu: obavezne su čvrste rukavice s toplinskom izolacijom, aluminijska folija kojom ćete prekriti meso nakon pečenja radi zadržavanja topline i sočnosti te pribor poput hvataljki i lopatice za roštilj.