Neka ostaci pirea postanu glavni sastojak!
Ako vam je od jučerašnjeg ručka ostalo malo pire-krumpira, možda ste riješili pitanje što danas kuhati. Ostaci pirea odlična su baza za različita jela:
Pečeni pire s pancetom i jajima
Kako uz malo salate pire pretvoriti u ukusan ručak, večeru ili obilan doručak za one koji rano vole pojesti nešto konkretno? Jednostavno! Na tavi zažutite malo luka i pancete, umiješajte u pire pa dodajte malo naribanog polutvrdog sira. Po potrebi pire prvo zagrijte uz dodatak toplog mlijeka ili vrhnja za kuhanje. Smjesu prebacite u posudu za pečenje pa šefljom napravite udubine u koje stane jedno jaje. U svaku udubinu razbijte po jaje, posipajte s još sira (sve ili samo djelomično) pa pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta.
Kroketi
Ostaci pire-krumpira savršeni su za krokete! Za ove fine zalogaje, na količinu od 2 pune šalice pirea trebat će vam 2 žumanjka, vrećica ribanog Ribanca, 2 žlice sjeckanog vlasca, žlica brašna, 4 cijela jaja, 2 šalice krušnih mrvica i ulje za prženje.
U zdjeli pomiješajte žumanjke, pire-krumpir, sir, vlasac i brašno pa od smjese oblikujte okruglice i držite ih u hladnjaku barem 2 sata. Pripremite sastojke za pohanje: u jednoj zdjelici razmutite jaja, a u drugu uspite krušne mrvice. Zagrijte ulje za prženje pa pohajte kuglice tako da ih prvo umočite u jaja, a zatim u mrvice. Okrećući ih pržite u zagrijanom ulju 3-4 minute, sve dok ne postanu zlatnožute i hrskave. Odložite na kuhinjski papirnati ručnik koji će upiti višak masnoće i poslužite kao prilog ili pak kao samostalno jelo, uz kečap ili dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja sa začinima!
Složenac s mesom
Odličan način za iskorištavanje ostataka pire-krumpira je složenac od mljevenog mesa i pirea – jednostavnija verzija pastirske pite. Na dno posude za pečenje složite mljeveno meso dinstano s lukom, pasiranom rajčicom, celerom i mrkvom (umak bolonjez), ali slobodno dodajte i drugo povrće i začine. Na meso stavite pire-krumpir, a u slučaju da je postao prečvrst, prvo ga zagrijte na laganoj vatri (preporučujemo u posudi uronjenoj u kipuću vodu) i dodajte mu malo toplog mlijeka ili Brzo & Fino vrhnja za kuhanje. Zatim složite pire-krumpir na bolonjez, posipajte naribanim cheddarom ili drugim polutvrdim sirom i pecite 20-ak minuta.
Ovaj složenac možete napraviti i u kalupima za muffine!
Browniesi od pirea
A možete ga „prenamijeniti“ i u desert: imate li viška pirea – u količini od jedne šalice – imate i razlog za pripremu ovih browniesa! Pire pomiješajte sa 100 g bijelog i 120 g smeđeg šećera, pola šalice ulja, 2 razmućena jaja i žličicom i pol ekstrakta vanilije. U drugoj zdjeli pomiješajte 80 g brašna, 40 g kakaa u prahu, pola žličice praška za pecivo i prstohvat soli. Sve malo po malo dodajte smjesi od krumpira, a na kraju možete umiješati i malo sitno sjeckanih oraha. Prebacite u namašćeni kalup i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta, odnosno dok čačkalica kojom ubodete sredinu tijesta ne izađe čista.
Kako vi „rješavate“ ostatke pirea? Podijelite s nama!