preloader
Jagode - kako ih birati i čuvati

Jagode - kako ih birati i čuvati

Iako ih obožavamo svježe uz dodatak šlaga, u jagodama možemo uživati na razne načine

Vrlo je teško odoljeti zovu prvih sočnih i crvenih jagoda na tržnicama i supermarketima, no vrlo često na prvi griz naše veselje bude zamijenjeno razočarenjem jer jagode koje smo kupili nisu ni približno sočne i slatke kakvima smo ih zamišljali.

Kada i kako kupovati jagode

Kako bismo uživali u prvim pravim zrelim, sočnim i mirisnim jagodama, kupujmo ih u proljeće, kad im počinje sezona. Jagode su najsočnije i najukusnije od travnja do lipnja. U južnijim se predjelima jagode pojavljuju već u ožujku, dok se u sjevernijim predjelima sezona jagoda proteže sve do mjeseca kolovoza.

Jagode trebaju biti žive crvene boje i zelenih peteljki: ako jagoda ima bijelih i zelenih dijelova, to je znak da je voće još uvijek nezrelo, a samim time najčešće i manje slatko. Jagode vrlo često kupujemo u plastičnim košaricama stoga ih trebamo dobro ogledati, ako je slučajno plod jagode malo natisnut ili već lagano pljesniv, preskočite kupovinu jer postoji mogućnost da je plijesan zahvatila veći broj jagoda u košarici, posebno onih na dnu.

Kako čuvati i konzervirati jagode

Svježe jagode je najbolje čuvati u hladnjaku. Dobro ih je izvaditi iz orginalnog pakiranja pa složiti u dublju otvorenu posudu na čije smo dno stavili kuhinjski papir te ih složiti tako da se ne dodiruju. 

Jagode možemo i zamrznuti. Prije zamrzavanja ih možemo narezati na polovice ili ih ostaviti cijele, ali ih je svakako dobro posipati kristal šećerom (na 1 kg jagoda stavimo 100 g šećera). Jagode dobro izmiješamo sa šećerom, razdvojimo i stavimo na pripremljeni pladanj pa zamrznemo na par sati. Potom ih skinemo s pladnja i stavimo u plastičnu vrećicu te vratimo u zamrzivač. Na ovaj se način jagode neće zalijepiti jedna za drugu. Ovako spremljene jagode možete odmrznuti pa koristiti za kolače, voćne kreme i salate, no možete ih i zamrznute dodati svojim omiljenim smoothijima.

 

Osim zamrzavanja cijelih jagoda, možete ih zamrznuti pretvorene u pire. Dovoljno ih je izblendati uz dodatak malo soka od limuna, napuniti pireom posudice za led i zamrznuti pa koristiti kako želite (dodati u smoothie, koristiti kao aromatiziranu kockicu leda u limunadi ili koktelima). Pire od jagoda možemo pomiješati s jogurtom i staviti u kalupe za sladoled (onaj na štapiću) pa zamrznuti i konzumirati kao voćno osvježenje.


Džem od jagoda
je najklasičniji način na koji konzerviramo ovo voće. Potreban vam je dublji lonac, jagode, šećer i omiljeni začini. Na jedan kilogram opranih jagoda (cijelih ili narezanih) stavljamo 500 g šećera, kontinuirano kuhamo jedan sat dok se smjesa ne zgusne i stavljamo u sterilizirane staklenke koje odmah zatvramo i okrećemo na poklopac kako bi se stvorio vakuum. Tijekom kuhanja možemo dodati sjemenke vanilije, malo ruma te na samom kraju kuhanja listiće svježe metvice ili ružmarina koji pojačavaju aromu jagoda. Džem od jagoda je posebno ukusan ako mu dodamo malo korice od limuna i žlicu balzamskog octa.

 

Od jagoda možete napraviti i sirup koji je odličan dodatak kolačima i kremama, ali i fini preljev za palačinke, odnosno, dodatak koktelima. Operite i nasjeckajte 500 g jagoda, stavite ih u lonac, prekrijte s 250 g šećera i ostavite macerirati najmanje tri sata. Potom sve dobro izmiješajte, izblendajte i procijedite kroz sito. Stavite u lonac, dodajte 100 ml vode i stavite kuhati na laganu vatru dok ne zakuha, čim smjesa zakuha ugasite vatru i prelijte u sterilizirane staklenke ili bočice i čvrsto zatvorite.

Jagode se mogu i sušiti. Sušenje raznog voća je prisutno u domaćinstvima od samih početaka civilizacije. 


Oprane jagode narežemo na listiće, posložimo na gustu mrežu ili pleh i stavimo sušiti u pećnicu na najnižu temperaturu najmanje tri sata. Ako imamo dehidrator, jagode sušimo u dehidratoru. Kad su potpuno osušene, jagode čuvamo u zatvorenoj staklenki  i koristimo za voćne salate, kolače ili zdrave grickalice. 

Osim samih plodova jagoda, sušiti možemo i jagode pretvorene u pire i na taj način dobijemo ukusne voćne trakice. Jagode i šećer pretvorimo u pire koji izlijemo u jako tankom sloju na pleh koji smo podložili papirom za pečenje pa sušimo u pećnici na najnižoj temperaturi kao i jagode. Kad je pire potpuno suh, odnosno, kad se ne lijepi na dodir, narežemo na trakice pa zarolamo zajedno s papirom te spremimo u staklenke ili hladnjak. Trakice konzumiramo kao voćni slatkiš ili njima ukrasimo torte i kolače.

Kako vidimo, sezonu jagoda možemo produžiti na razne načine, no priznajemo da su nam zrele, mirisne, svježe jagode sa šlagom ipak najdraže. Veselimo im se, sezona je počela!