Donosimo ideje s kojima možete svakoga dana uživati u ovoj hranjivoj namirnici.
Mini quiche
Ponedjeljak. Podignite kajganu za doručak na novu razinu pripremom mini quicheva bez tijesta. U kalup za muffine ubacite razmućena jaja u koja ste dodali malo mlijeka, komadiće slanine, sira, vlasca ili drugih začina te pecite oko 15 minuta na 180 stupnjeva.
Rolada od povrća i jaja
Utorak. Kreativnija verzija omleta, fina rolada od jaja, povrća i sira, priprema se u pećnici. Pomiješajte jaja, malo brašna i mlijeka te začine, po želji i žlicu senfa ili vrhnja, pa izlijte na papir za pečenje. Po vrhu rasporedite natrgani špinat ili blitvu te pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Zatim posipajte naribanim sirom i pecite dok se sir ne rastopi. Na kraju zarolajte pečenu smjesu u roladu i poslužite kao ručak uz salatu!
Shakshuka
Srijeda. Jaja su nezaobilazni dio shakshuke, tradicionalnog jela Bliskog istoka. Pelate ili pasiranu rajčicu pirjajte na maslinovu ulju, ljutim papričicama, luku i češnjaku, začinite kuminom i crvenom paprikom u prahu. Kad je šalša gotova, kuhačom oblikujte nekoliko udubina, u njih razbijte jaja pa pustite da se lagano ispeku. Na kraju obilno pospite svježim peršinom. Ovo jelo jajima daje novu dimenziju, a osvaja ljubitelje ljućih okusa. Ako niste taj, pripremite blažu verziju, bez ljutih papričica. Želite li još bogatiju verziju, pred kraj pripreme dodate komadiće Salakisa. Ovisno o pripremljenoj količini i teku, u ovom jelu uživajte u bilo koje doba dana!
Poširana jaja
Četvrtak. Poširanje je način kuhanja jaja, koja se tako pripremljena mogu jesti sama ili sa salatama i sendvičima. Poširano jaje odličan je doručak ili međuobrok, ako niste jutarnji tip. Jaje razbijte i izlijte u zdjelicu, bez miješanja, te ubacite u vodu koja lagano kipi, a koju ste prethodno zasolili i dodali joj dvije žlice octa. Vodu promiješajte prije nego što ubacite jaje, jer mu taj „vrtlog“ u loncu pomaže u formiranju. Nakon 3-4 minute jaje izvadite velikom žlicom i odložite kratko u posudu s hladnom vodom. Servirajte s par kapi maslinova ulja i svježe mljevenog papra ili na kriški kruha s avokadom. Ideja za vikend: jaja Benedict, poznata delicija koja uključuje poširano jaje i kuhanu šunku ili slaninu, razrezani engleski slani muffin (u originalnom receptu) i umak hollandaise.
Voćni kolačići od bjelanjaka
Petak. Zasladite kraj tjedna laganim kolačićima od bjelanjaka jednostavnim za pripremu. Treba vam: 100 g Dukat maslaca, 100 g šećera u prahu, 25 g brašna, 90 g mljevenih badema, 4 bjelanjka, dvije žličice ekstrakta vanilije, korica jednog limuna te oko 100 g borovnica (ili drugog šumskog voća). Rastopite maslac, sve sastojke umutite i na kraju umiješajte borovnice. Izlijte smjesu u namašćene kalupe za muffine te pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva dok ne pozlatne.
Ako vam se jaja ne jedu baš svakoga dana, pokoju ideju slobodno sačuvajte i za sljedeći tjedan!