preloader
Jedno vrhnje za šlag, tri kreme

Jedno vrhnje za šlag, tri kreme

Ideje za aromatiziranje šlaga

Šlag je jedan od najomiljenijih i najjednostavnijih dodataka kolačima, sladoledima, toplim napicima... Za njegovu pripremu dovoljni su mikser i posuda, a kako bi bio čvrst i kremast, Brzo & Fino vrhnje za šlag potrebno je dobro ohladiti – barem 10 sati prije uporabe. Ovo je posebno važno u toplim ljetnim mjesecima, kada kremasti šlag tako fino osvježava lagane kolače i voćne salate. Znanje o pripremi savršenog šlaga obnovite ovdje.


Obično mu dodajemo malo vanilin šećera ili sjemenki iz mahune vanilije, no dodavanjem još pokojeg sastojka nastaju posve nove kreme. Donosimo ideje kako od uobičajenih pita, torti i voćnih salata stvoriti nove deserte aromatiziranjem vrhnja za šlag!

Šlag s kavom

Iz 200-gramskog pakiranja dobro ohlađenog Brzo & Fino vrhnja za šlag odvojite dvije žlice pa ih u zdjelici pomiješajte s 2 žličice instant kave u prahu


Pustite da stoji 5-10 minuta. Prebacite u zdjelu, dodajte ostatak vrhnja za šlag i žlicu šećera pa sve miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag.

Čokoladni šlag

Na pari rastopite 130 g tamne čokolade pa pustite da se hladi oko 5 minuta – ne smije biti vruća, no neka ostane u tekućem stanju.


Miksajte 200 g Brzo & Fino vrhnja za šlag, a kad postane čvršći, dodajte pola količine čokolade i miješajte dok se ne prožmu. Zatim lagano miksajući dodajte ostatak otopljene čokolade i žlicu šećera i miješajte dok se ne formiraju čvrsti vrhovi.

Voćni šlag

Miksajte 200 g Brzo & Fino vrhnja za šlag oko 1 minutu, zatim dodajte žlicu šećera i 3-4 žlice džema ili pirea od voća


Miksajte sve dok ne dobijete čvrste vrhove, a po želji dodajte još džema.

Svim opisanim kombinacijama možete dodati i različite aromatične ekstrakte – poput pola žličice ekstrakta badema ili naranče. Zanimljiv rezultat dobit ćete već dodavanjem ekstrakta i malo šećera u šlag, a nećete pogriješiti ni sa začinima u prahu poput cimeta i muškatnog oraščića.

 

Uz dobar šlag lako je uživati u brojnim kombinacijama, stoga se oboružajte sastojcima i krenite u istraživanje!