preloader
Jednostavna jela od krumpira koja će vas oduševiti

Jednostavna jela od krumpira koja će vas oduševiti

Da je krumpir namirnica pogodna za pripremu različitih jela, u to ste se već davno uvjerili jer ga u slanim i slatkim kombinacijama konzumiramo gotovo svakodnevno. 

Donosimo listu jednostavnih jela koja će vas zasigurno oduševiti:

  1. Pire od krumpira – možete ga napraviti i malo drukčije od uobičajenog, i to tako da umjesto mlijeka dodate slatko vrhnje ili krem sir. Pire od krumpira možete obogatiti i pečenim korjenastim povrćem poput zaboravljenog pastrnjaka ili žute mrkve. A tek pire od krumpira u koji ste dodali karamelizirani luk ili pečeni komorač...
  2. Juha od krumpira – uopće ne mora biti dosadna i prazna, pogotovo ako u nju dodate kremu od poriluka ili kockice pržene slanine. Možete ubaciti i žlicu pesta od bosiljka ili crvenih rajčica. Ako umjesto vrhnja za kuhanje upotrijebite slatko vrhnje, juha će vam biti slađa i bogatijeg, punijeg okusa.
  3. Knedle od krumpira – napunite ih ribanim jabukama i grožđicama, skuhajte u vinu pa poslužite u umaku od vina, a možete ih napuniti i smjesom od ricotte i marelica pa preliti umakom od vanilije. Kad radite knedle, u smjesu od krumpira dodajte i nekoliko žlica ricotte ili skute, tijesto će vam biti rahlije i lakše.
  4. Kruh od krumpira – da, da, i kruh od krumpira možete pripremiti brzo i jednostavno, treba vam brašno, kvasac, maslac, sol, voda i malo pirea od krumpira koji vam je ostao od ručka. Sve to umijesite i ispecite, i dobit ćete pravi starinski kruh kakav su pekle naše bake, koji je dugo zadržavao svježinu.
  5. Hasselback krumpiri - poznati i kao švedski ili harmonika-krumpiri - zarezani su na kriške te punjeni maslacem, sirom, pancetom, šunkom, pestom, pa zapečeni u pećnici. Dekorativni su, izgledaju divno, a takvog su i okusa.

 

Poigrajte se novim kombinacijama, dopustite da vas krumpir uvijek iznova oduševi – jednostavno je!