preloader
Jednostavna jela od ribe

Jednostavna jela od ribe

Od pašteta do polpeta!

Nađe li se riba dovoljno često na vašem tanjuru? Stručnjaci predlažu konzumaciju ribe jedanput do dvaput tjedno, a ako mislite da je njena priprema komplicirana, možda vas razuvjerimo ovim prijedlozima.

Fina pašteta od tune i inćuna

Pripremite namaz od tune koji možete mazati na kruh, krekere ili zarolati u tortilju kao obrok koji ćete ponijeti na posao! Pomiješajte komadiće tune (2-3 konzerve), nekoliko usitnjenih slanih inćuna i 5-6 nasjeckanih kiselih krastavaca. Dodajte jedno Brzo & Fino kiselo vrhnje, žličicu senfa i malo maslinova ulja. Sve dobro pomiješajte, ubacite malo kapara, posolite i popaprite. Ne zaboravite tajni sastojak: pred kraj umiješajte žlicu sitno nasjeckanih oraha!

Riba i krumpirići

Sitna plava riba u klasičnoj izvedbi jedan je od najjednostavnijih i najbržih načina pripreme: samo uvaljajte srdele, girice, papaline ili inćune u brašno i ispržite na zagrijanom ulju. Probajte i s kukuruznim brašnom, još su hrskavije! Izvadite ih na papirnati ručnik koji će upiti višak masnoće, pa posolite i poslužite uz pomfrit i krišku limuna. 


Volite li prženu ribu, pripremite i poznatu britansku inačicu, fish and chips: filete bakalara ili druge bijele ribe uvaljajte u brašno pa u mješavinu 140 g brašna, 240 ml piva, 2 tučena bjelanjka i malo soli, ispržite pa služite uz obvezne krumpiriće i dip (kombinaciju majoneze, nekoliko kapi limuna i malo svježeg kopra). U slast!

Slatkasti filet lososa  

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U zdjelici pomiješajte 3 žlice meda, 2 žlice soja umaka, žličicu octa, sitno sjeckani češanj češnjaka, malo naribanog đumbira, 2 žlice vode i sve zakuhajte na vatri, dok se umak ne reducira. Na papir za pečenje ili foliju složite 2 fileta lososa, premažite s polovicom pripremljenog umaka. Pecite 10-15 minuta, a pri posluživanju prelijte filete s ostatkom umaka te posipajte sjemenkama sezama i sitno sjeckanim vlascem. Kao prilog predlažemo kratko kuhanu brokulu i rižu dugog zrna!

Pastrva s limunom

Ova slatkovodna riba popularnost ne duguje samo okusu, već i činjenici da je bogata omega-3 masnim kiselinama i proteinima, a sadrži i vitamine B12 i A. Pripremite je na jedan od najjednostavnijih i najzdravijih načina! U zdjelici pomiješajte limunov sok, malo soli i papra te 2-3 žlice maslinova ulja pa stavite sa strane. U velikoj tavi za prženje zagrijte ulje i dodajte prstohvat soli i papra. Filete pastrve posolite i popaprite, pa pržite nekoliko minuta dok ne pozlate (s kožom prema dolje). Okrenite ih na drugu stranu i pržite još minutu. Prebacite na papir za pečenje (s kožom prema gore) i čuvajte u pećnici dok pečete ostatak fileta. Prije posluživanja prelijte dresingom od limuna pa servirajte uz topli kuhani krumpir, začinjen s nekoliko kapi maslinova ulja, malo soli i žličicom maslaca.

Popečci od tune

Evo jednog primjera kako ribu „podvaliti“ najmlađima, kao iskoristiti za ostatke ribe. U zdjelici pomiješajte oko 200 g ocijeđene tune iz konzerve (ili prethodno pečene ili kuhane ribe), 200 g Galbani ricotte, žlicu sitno sjeckanog luka, 2 žlice sjeckanog peršina, žlicu kapara, 60 g ribanog Ribanca i oko 60 g krušnih mrvica. Usitnite vilicom, posolite i popaprite pa umiješajte i 2 razmućena jaja (za učvršćivanje smjese slobodno dodajte još mrvica). Oblikujte okruglice pa ih uvaljajte u krušne mrvice ili prvo u malo brašna, pa u razmućeno jaje, a zatim u krušne mrvice.
Pržite ih u vrućem ulju ili pecite u pećnici na 200 stupnjeva dok ne pozlate. Poslužite uz umak od 2 žlice Brzo & Fino kiselog vrhnja, 2 žlice majoneze, malo protisnutog češnjaka i sitno sjeckanog svježeg kopra

Ribarska juha  

Pripremite finu ribarsku juhu po uzoru na bouillabaisse, proslavljeno jelo francuskog juga. Zagrijte malo maslinova ulja, dodajte narezani poriluk, luk, 2 režnja češnjaka i manji nasjeckani komorač pa pržite dok sve ne omekša. Dodajte 3-4 žlice bijelog vina, lovorov list, 500 g sitno sjeckane rajčice iz konzerve (sa sokom), prstohvat šafrana i žličicu soli, zalijte s 250 ml vruće vode pa pustite da lagano kuha 10-15 minuta. Dodajte oko 700-800 g filetirane bijele ribe narezane na kockice (preporučujemo škarpinu, a može i kokot, brancin, iverak, bakalar…). Prema originalnom receptu idu i drugi plodovi mora - oko 300-500 g liganja, sipa, škampa ili dobro očišćenih dagnji. Filete ribe lagano miješajući kuhajte 10-15 minuta, a dodajete li škampe i školjke, ubacite ih kad voda zakipi pa sve kuhajte još 10-ak minuta, odnosno dok se školjke ne otvore. Dodajte 5-6 žlica sjeckanog peršina. 


Ako pri ruci nemate šafran, samo ga preskočite. Želite li juhu poslužiti na tradicionalni način, uz tostirani kruh i umak rouille, evo uputa: izmiksajte 2 žumanjka s pola šalice maslinova ulja, dodajte sitno sjeckani režanj češnjaka, sol i malo čilija u prahu pa sve dobro izmiješajte. Jednostavnija verzija majoneza s malo čilija u prahu, češnjaka i nekoliko kapi maslinova ulja. Narežite i tostirajte baguette pa nekoliko kriški složite u zdjelicu i prelijte juhom, a ostale poslužite uz juhu premazane umakom.

Oslić à la bakalar

U brojnim će se kuhinjama u blagdansko vrijeme širiti miris bakalara. Mi vam predlažemo verziju s oslićem i pećnicom u glavnim ulogama! Recept za oslić „na bakalar“ ovdje.

 

Ako volite ribu, svakako isprobajte različite načine pripreme i što češće je imajte na jelovniku.