Brze i fine ideje za male i velike gurmane
Kad kuhanju pristupate kreativno, ono postaje zabava, pa zašto onda ne uključiti i mališane? Tako utječete na kreiranje zdravih prehrambenih navika i otkrivate djeci „čaroliju“ kojom nastaju njihova omiljena jela. Uključivanjem u pripremu jednostavnih zalogaja možda u njima probudite male chefove!
Pizza
Umijesite tijesto za pizzu sami ili uz pomoć mališana – ili, još jednostavnije, koristite gotovo – a slaganje prepustite njima. Dajte im sastojke i neka mali chefovi slažu svoje kreacije! Koristite li veliki kalup pa pečenje, podijelite ga na nekoliko različitih „zona“ ili napravite nekoliko manjih pizza, od kojih svaka može imati neku svoju priču. Ne zaboravite im dati i imena, a kombinacije sastojaka zapišite kako biste ponovili one koje se pokažu najfinijima.

Hrana u boji
Bojilima za hranu možete oživiti uobičajene namirnice i jela. Jestivu boju za kolače dodajte u smjesu za muffine i u vrhnje za šlag, poigrajte se različitim posipima pa uživajte u šarenim slasticama!

Hranu možete obojiti i dehidriranim voćem i povrćem, poput maline ili cikle u prahu, ali i spirulinom, matcha čajem u prahu, kurkumom…
Šarene tortilje
Tortilje su odlične za eksperimentiranje s namirnicama i okusima! Pripremite sjeckano povrće, naribani sir, dipove, ispecite meso ili povrće i krenite sa slaganjem. Dobra prilika da djeci „uvalite“ i neke namirnice koje inače izbjegavaju. Naribani sirovi šareni kupus ili ružičasta koraba bi mogli upaliti, posebno u kombinaciji s različitim dipovima od vrhnja!

Aromatični kruščići
Još jedna ideja s gotovim tijestom za pizzu: unaprijed pripremite punjenje - kockice sira, nasjeckani peršin, špek, začinsko bilje… Djeca mogu sudjelovati u dijelu pripreme, no svakako im prepustite zabavniji dio – formiranje kruščića i utiskivanje dodataka. Kruščiće možete ispeći i u nauljenim kalupima za muffine.

Kroasani od lisnatog tijesta
Gotovo lisnato tijesto razvaljajte i narežite na trokutiće. Zatim neka mališani premažu pekmez ili namaz od lješnjaka po tijestu, a vi pazite da ostave barem 1 cm od ruba. Od šireg ruba zarolajte tijesto u oblik kroasana i premažite ih jednim razmućenim jajetom (po potrebi dodajte žličicu vode). Jajetom možete i zalijepiti rubove da se ne bi odvajali. Pecite 20-ak minuta na 150 stupnjeva, odnosno dok ne pozlate od pečenja. Možete ih sačuvati i pojesti tijekom sljedećih dan-dva, no najfiniji će biti još topli za zajednički doručak uz čašu mlijeka!

Brzi, fini & zdravi keksi
Jednostavna priprema i tek nekoliko zdravih namirnica dovoljni su da dijete zainteresirate za kuhanje. Pripremite ove kekse od zobenih pahuljica, banana i dodataka po želji prema našem receptu.

Sitni kolači
Blagdani su prava prilika da najmlađe uključite u pripremu sitnih kolačića, barem u onaj najzabavniji dio, oblikovanje i ukrašavanje. Odvojite komad tijesta za vašeg mališana i pustite ga da eksperimentira s oblicima. Sigurni smo da će ti kolačići biti najslađi!

Savjete za pripremu svih vrsta kolača potražite u našem velikom vodiču.
Imate li vi neko jednostavno jelo koje uvijek pripremate s mlađim članovima obitelji? Podijelite ideje s nama!