preloader
Jela iz tave za hladnije dane

Jela iz tave za hladnije dane

Uz ova jela i dobru tavu spremni smo za zimu

 Kako biste lakše podnijeli sve niže temperature, prve mrazove i kraće dane, ugrijte se jednostavnim i sočnim jelima, a jedna kvalitetna univerzalna tava uz prave sastojke čini čuda. Ovo su naši prijedlozi za fini zimski comfort food:

Kremasta piletina u umaku od meda i senfa

Na dvije žlice maslinova ulja zagrijte 3-4 odreska od pilećih prsa, posoljenih i popaprenih s obje strane. Pecite ih oko 5 minuta, pa prebacite na tanjur i pokrijte aluminijskom folijom kako bi zadržali toplinu. U tavu dodajte sitno sjeckani režanj češnjaka, nakon nekoliko sekundi ulijte oko 60 ml povrtnog temeljca, 150 g Brzo & Fino vrhnja za šlag, malo sušene kadulje, 2 žlice dijon senfa pa pustite da se pirja nekoliko minuta. Umiješajte žlicu meda pa vratite piletinu u tavu. Po potrebi još posolite i ubacite koju grančicu majčine dušice. Isprobajte piletinu u kremastom umaku u raznim kombinacijama – s povrćem, rižom ili tjesteninom.

Pizza iz tave

U tavi zagrijte dvije-tri žličice maslinova ulja pa ubacite tijesto za pizzu i pecite dok donja strana na dijelovima ne pozlati. Ako se gornja strana tijesta malo napuše, probušite mjehure u tijestu, ali ih slobodno i ostavite jer će pridonijeti hrskavosti pizze. Okrenite na drugu stranu i po tijestu rasporedite umak od rajčice ili sjeckane pelate, ribanu Goudu, mozzarellu, sitno nasjeckanu kobasicu, origano i druge mediteranske začine po želji… Poklopite tavu i pustite da se kuha još 4-5 minuta kako bi se sir lijepo rastopio. Po potrebi smanjite vatru da tijesto ne zagori, a pizza je gotova kad se sir rastopi.

Stroganoff iz tave

Govedina pirjana u umaku od šampinjona odaziva se na ime Stroganoff. Okrijepite se ovom kremastom kombinacijom sastojaka! Zagrijte maslinovo ulje, oko 500 g goveđeg filea narežite na kockice, posolite i popaprite pa ubacite u tavu u jednom sloju. Pustite meso da se prži 3-4 minute, pa ga izvadite sa strane. U tavu dodajte oko 30 g maslaca pa kad omekša, ubacite nasjeckani luk i oko 150 g narezanih šampinjona. Posolite, popaprite i pirjajte dok gljive ne omekšaju. Umiješajte pola žličice češnjaka u prahu, pirjajte još minutu, pa ulijte 60 ml bijelog vina i 350 ml goveđeg temeljca, žličicu Worcestershire umaka (kao zamjena može poslužiti i kombinacija vinskog octa, umaka od soje i malo ljutog umaka). Pustite da pola tekućine ispari (ako želite da bude gušće, pomiješajte žličicu kukuruzne krupice i 2-3 žlice vode pa dodajte umaku). Zatim umiješajte 100 g Brzo & Fino umaka okusa šampinjoni i žličicu dijon senfa. Vratite meso u tavu i lagano pomiješajte. Služite uz tjesteninu, posipano sjeckanim peršinom.

Pizzadillas – dobro kao što i zvuči

Pogodili ste, pizzadillas su savršen spoj pizze i quesadilla, sendviča od tortilja. Zagrijte malo maslinova ulja u tavi i ubacite tortilju. Premažite je umakom za pizzu (od sitno sjeckanih rajčica), posipajte ribanim Ribancem i posložite nekoliko kriški mozzarelle. Zatim dodajte malo sitno sjeckanog češnjaka i mješavinu mediteranskih začina, nekoliko ploški salame ili pikantne kobasice i preklopite drugom tortiljom. Pržite na laganoj vatri dok se sir ne rastopi. Velikim tanjurom preklopite tavu i preokrenite tortilju na drugu stranu. Na pečenu stranu tortilje dodajte još ribanog sira, salamu i posipajte mješavinom začina. Poklopite i pecite dok se sir na vrhu ne otopi. U slast!

Kvinoja na meksički

Pikantna kombinacija povrća, začina i kvinoje koja se kuha u istoj tavi. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte malo sjeckanog češnjaka i ljutu papričicu jalapeño pa ih pržite minutu-dvije. Umiješajte oko 180 g kvinoje, zatim ulijte 250 ml povrtnog temeljca, dodajte nekoliko nasjeckanih pelata i oko 400 g (jednu konzervu) crnog graha, koju žlicu kukuruza iz konzerve, pola žličice mljevenog kumina, soli i papra, žličicu čili praha… Kuhajte oko 20 minuta, dodajte sok od limete i oko 2 žlice sjeckanog svježeg korijandra te po želji i na kockice nasjeckani avokado.

 

Jela iz tave volimo zbog njihove sočnosti i bogatih okusa koji nastaju miješanjem različitih sastojaka. Imate li i vi svoje omiljeno?