preloader
Jela koja možete pripremiti sa zamrznutim špinatom

Jela koja možete pripremiti sa zamrznutim špinatom

Obogatite brojna jela uvijek dostupnom namirnicom!

Uvijek dajemo prednost sezonskom povrću i voću, no srećom postoje načini na koje im možemo produljiti vijek – kiseljenjem, sušenjem ili zamrzavanjem.

Špinat je vrlo svestrana namirnica i sastojak brojnih jela, a podjednako se koristi svjež i zamrznut.


Kremasti špinat na mlijeku, često u kombinaciji s pohanim kruhom, mnogima je asocijacija na djetinjstvo. Cijenimo klasike, ali zašto ne biste od zamrznutog špinata napravili punjenje za meso ili jednostavni pesto? Otkrijte kako iskoristiti pakiranje zamrznutog špinata koje vam stoji u kutu zamrzivača:

Punjeno meso

Pripremite 4 odreska od pilećih prsa, a na tavi na malo maslinova ulja zagrijte 450 g špinata, dodajte malo mljevenog češnjaka i po želji Salakis - u količini također po želji! Dobro promiješajte smjesu i ravnomjerno je rasporedite po odrescima. Zamotajte i učvrstite čačkalicom pa svaku rolicu uvaljajte u krušne mrvice, složite u posudu za pečenje i prelijte sa 125 g rastopljenog maslaca. Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Juhe i variva

Samo umiješajte špinat u juhu ili povrtno varivo dok se krčka na vatri! Ne trebate ga odmrzavati, samo pustite da proključa i da špinat omekša. Radite li juhu u kojoj se već kuha povrće i temeljac, jednostavno dodajte špinat, prokuhajte i kad je gotova, pustite da se ohladi pa sve usitnite u blenderu. Vratite još kratko na vatru i umiješajte žlicu-dvije kiselog vrhnja.

Lazanje i cannelloni

Kad se špinat odmrzne i ocijedi, idealan je za punjenje lazanja ili cannellona, koje će biti manje vodenaste nego kad ih pripremate sa svježim špinatom. Možete ga koristiti i za zapečeni složenac od tjestenine (penna ili rigatona), mozzarelle, ricotte, sjeckane rajčice, mediteranskih začina i ribanog sira.

Quiche

Odmrznite i ocijedite oko 300 g špinata pa ga nasjeckajte. U zdjeli dobro izmiješajte 4 jaja, 200 g Brzo & Fino vrhnja za šlag i 100 ml Dukat mlijeka. Dodajte 150 g Zagrebačkog sira, 50 g gorgonzole, prstohvat soli, malo svježe mljevenog papra i muškatnog oraščića te špinat.

Izlijte smjesu na pripremljeno tijesto (upute pogledajte ovdje), pecite na 200 stupnjeva dok tijesto ne dobije zlatnosmeđu boju, a nadjev ne očvrsne.

Njoki

Odmrznite 280 g špinata i ocijedite višak vode. U multipraktiku pomiješajte špinat, jedno pakiranje ricotte, 2 vrećice Ribanca, žumanjak i 2 velike žlice brašna. Kad se svi sastojci prožmu, pobrašnite ruke i žličicom vadite smjesu, pa formirajte njoke i slažite ih na papir za pečenje. Zakuhajte vodu u velikom loncu, pa u manjim turama kuhajte njoke oko 3 minute, dok ne isplivaju. Vadite žlicom za tjesteninu ili žlicom-cjedilom pa prebacite u tanjur ili zdjelu. Posolite, popaprite i posipajte Ribancem ili umiješajte u malo zagrijanog vrhnja za kuhanje u koje ste dodali sol, papar i Ribanac.

Pesto

Odmrznite pa ocijedite 300 g špinata (lagano pritišćite prstima kako bi se uklonio višak vode). U blenderu ga pomiješajte s dvije šake listova svježeg i žličicom sušenog bosiljka, 2 žlice limunova soka, pola šalice nasjeckanih oraha, pola žličice soli, malo papra, vrećicom ribanog Ribanca pa blendajte dok se svi sastojci ne usitne. Dok blender radi, lagano dolijevajte pola šalice maslinova ulja. Poslužite odmah ili čuvajte u hladnjaku do 3 dana!

Koristite li i vi zamrznuti špinat za različita jela, osim za špinat „na mlijeku“?