Upotpunite ova jela slatkastim okusom luka pirjanog na laganoj vatri
Ova svakodnevna namirnica karameliziranjem se pretvara u nešto sasvim drukčije - žestok okus sirovog luka postaje blag i slatkast.
Kako karamelizirati luk saznajte ovdje, a u nastavku predlažemo kojim jelima ga dodati.
Jaja
Bilo da ga umiješate u kremastu kajganu, samo dodate pri posluživanju ili „zapakirate“ u omlet, karamelizirani luk savršeno će se stopiti s jajima.

Juhe
Da, možete ga umiješati i u juhe, a on će im dati posebnu aromu koja se postiže karamelizacijom! Dodajte ga pilećoj juhi s rezancima i učinite je zanimljivijom. Ili varivima od rajčica, graha…
Dipovi
Umiješajte ga u dip od kiselog vrhnja s vlascem, u majonezu ili hummus. Poslužit će kao savršen namaz, a odličan je i kao dip za prepečeni kruh ili tortilja čips.
Gurmanski sendviči
Za pravi gurmanski doživljaj sendvič obogatite karameliziranim lukom. Može to biti običan topli sendvič sa sirom, sendvič sa šunkom i majonezom ili pak posebno fina kombinacija – topli sendvič sa sirom i pirjanim gljivama, koji je još bolji uz malo sočnog, slatkastog karameliziranog luka.

Još jednostavnija varijanta od sendviča je fina bruschetta! Na prepečeni kruh stavite svježi sir (ricottu, mozzarellu ili Zagrebački) i karamelizirani luk.

Tjestenina i njoki
I tjestenine će voljeti karamelizirani luk, posebno one jednostavne poput carbonare ili špageta s umakom od vrhnja za kuhanje i ribanog sira, gdje će savršeno nadopuniti kremastu konzistenciju i masnoće.
No, njime možete obogatiti još jedno fino i jednostavno jelo, njoke u umaku od Ribanca i kadulje. Na vatri pomiješajte maslac, sir i kadulju, dodajte malo vode od kuhanja njoki pa poslužite sa svježe mljevenim paprom i još Ribanca. I karameliziranim lukom!
Hot-dog
Jedini sastojak koji trebate kako biste hot-dog ili omiljenu kobasicu u pecivu automatski prebacili u kategoriju gurmanskog street fooda!

Ako se slažete da je karamelizirani luk „gurmanskija“ verzija običnog, onda pretvorite obična jela u gurmanske poslastice!