preloader
Jela kojima karamelizirani luk daje novu dimenziju

Jela kojima karamelizirani luk daje novu dimenziju

Upotpunite ova jela slatkastim okusom luka pirjanog na laganoj vatri

Ova svakodnevna namirnica karameliziranjem se pretvara u nešto sasvim drukčije - žestok okus sirovog luka postaje blag i slatkast.

Kako karamelizirati luk saznajte ovdje, a u nastavku predlažemo kojim jelima ga dodati. 

Jaja

Bilo da ga umiješate u kremastu kajganu, samo dodate pri posluživanju ili „zapakirate“ u omlet, karamelizirani luk savršeno će se stopiti s jajima.

Juhe

Da, možete ga umiješati i u juhe, a on će im dati posebnu aromu koja se postiže karamelizacijom! Dodajte ga pilećoj juhi s rezancima i učinite je zanimljivijom. Ili varivima od rajčica, graha…

Dipovi

Umiješajte ga u dip od kiselog vrhnja s vlascem, u majonezu ili hummus. Poslužit će kao savršen namaz, a odličan je i kao dip za prepečeni kruh ili tortilja čips.

Gurmanski sendviči

Za pravi gurmanski doživljaj sendvič obogatite karameliziranim lukom. Može to biti običan topli sendvič sa sirom, sendvič sa šunkom i majonezom ili pak posebno fina kombinacija – topli sendvič sa sirom i pirjanim gljivama, koji je još bolji uz malo sočnog, slatkastog karameliziranog luka.

 

Još jednostavnija varijanta od sendviča je fina bruschetta! Na prepečeni kruh stavite svježi sir (ricottu, mozzarellu ili Zagrebački) i karamelizirani luk.

Tjestenina i njoki                       

I tjestenine će voljeti karamelizirani luk, posebno one jednostavne poput carbonare ili špageta s umakom od vrhnja za kuhanje i ribanog sira, gdje će savršeno nadopuniti kremastu konzistenciju i masnoće.

No, njime možete obogatiti još jedno fino i jednostavno jelo, njoke u umaku od Ribanca i kadulje. Na vatri pomiješajte maslac, sir i kadulju, dodajte malo vode od kuhanja njoki pa poslužite sa svježe mljevenim paprom i još Ribanca. I karameliziranim lukom! 

Hot-dog

Jedini sastojak koji trebate kako biste hot-dog ili omiljenu kobasicu u pecivu automatski prebacili u kategoriju gurmanskog street fooda!

 

Ako se slažete da je karamelizirani luk „gurmanskija“ verzija običnog, onda pretvorite obična jela u gurmanske poslastice!