preloader
Jela od ribe iz konzerve

Jela od ribe iz konzerve

Kako ribu iz konzerve pretvoriti u gurmanski zalogaj

Za ovaj smo se vodič inspirirali konzerviranom ribom, koja je dostupna cijele godine i mnogi je često imamo „na stanju“ u smočnici, a može nam pomoći u pripremi najrazličitijih jela. Donosimo ideje za (ne)obična jela s konzerviranom tunom, srdelom (sardinom), inćunima i skušom!

Jaja na ribarski

Pečene sardine s jajima i začinima – jelo poznato i kao jaja na ribarski način - jednostavno morate probati. Trebaju vam dvije konzerve sardina, koje ćete usitniti pa pomiješati sa sitno sjeckanom ljutikom, 2 žlice sitno sjeckanog peršina i 2 protisnuta režnja češnjaka. Po želji dodajte usitnjene pelate, posolite i popaprite, pomiješajte i prebacite u posudu za pečenje. Pecite na 220 stupnjeva oko 5 minuta pa izvadite iz pećnice. U zdjeli razbijte 2-3 jaja pa ih izlijte na sardine iz pećnice. Još malo začinite solju i mljevenim paprom i vratite u pećnicu na 6-7 minuta, sve dok se jaja ne zapeku. Izvadite i pustite da se hladi oko 5 minuta, jer se jaja nastavljaju peći i izvan pećnice! Poslužite uz komad tosta.

Popečci od tunjevine

 Tuna se na tanjurima najčešće nađe kao sastojak salata ili tjestenina, zbog čega smo se odlučili za malo drukčije jelo – popečke. Trebaju vam: 2 konzerve tune (160-180 g po konzervi), 2 žličice senfa, malo ribane korice limuna, žlica limunova soka, žlica vode (ako je tunu bila u salamuri, sačuvajte tekućinu), 2 žlice sitno sjeckanog peršina, 2-3 žličice sjeckanog vlasca ili mladog luka, sol i papar, po želji ljuti umak, 1 jaje, žlica maslinova ulja i 50 g krušnih mrvica. Procijedite tunu iz konzerve pa pomiješajte sa svim sastojcima. Prije nego umiješate jaje, provjerite treba li još soli i papra! Smjesu razdijelite na 4-5 dijelova, formirajte okruglice i još ih lagano pritisnite špatulom. Odložite na papir za pečenje i ostavite na hladnom pola sata do sat. Ovaj korak možete i preskočiti, no pomaže kako bi se smjesa bolje držala. U tavi zagrijte malo maslinova ulja i maslaca pa pecite „pljeskavice“ 3-4 minute sa svake strane. 


Možete ih poslužiti uz sezonske salate, zasebno uz tartar-umak ili ih uz pomoć peciva i svježeg povrća pretvoriti u tunaburger.

Pasta puttanesca

U vodič za brza, jednostavna i fina jela teško je ne uvrstiti tjesteninu. Spominju li se u vodiču i inćuni, posebno bi nepravedno bilo izostaviti poznati talijanski umak puttanesca! Priprema se jednostavno: na 60 ml maslinova ulja 5 minuta pirjajte 4 sitno sjeckana režnja češnjaka, 6 fileta inćuna i malo pahuljica crvene paprike. Ubacite 2 žlice (oko 60 grama) sjeckanih kapara i isto toliko sjeckanih crnih maslina bez koštica. Pustite da se sve krčka na laganoj vatri pa miješajući dodajte oko 200 g usitnjenih pelata. U zasebnom loncu skuhajte špagete - minutu manje od vremena navedenog u uputama s pakiranja - pa ih hvataljkama ili žlicom za tjesteninu prebacite u zdjelu s umakom (možete ih procijediti i naknadno dodati malo vode od kuhanja). Kuhajte još minutu-dvije, lagano miješajući. Dodajte još oko 2 žlice maslinova ulja, 30 g ribanog Ribanca ili Galbani grane padano te posipajte svježe sjeckanim peršinom.

 

Inćuni se inače koriste kao baza u pripremi raznih umaka, od dresinga do onih mesnih, jer jelu daju poseban okus, tzv. umami, koji se često opisuje kao peti okusni doživljaj - okus koji je posebno bogat i zaokružen i ima „ono nešto“.

Pašteta od skuše

Ako ste uvijek dosad pripremali samo paštetu od tune, vrijeme je da to promijenite. Pripremite ovaj jednostavni namaz: u blenderu pomiješajte konzervu fileta skuše (oko 100 g), 150 g svježeg sira (Zagrebačkog sira ili ricotte), 100 g Brzo & Fino kiselog vrhnja, 2 žličice ribanog hrena, sok polovice limuna i 2-3 žličice sitno sjeckanog kopra. Izmiksajte u kremastu paštetu i poslužite na toplom tostu, hrskavom kruhu ili krekerima, posipano s malo kajenskog papra.

Krumpiri punjeni tunom

Priprema ovog jela traje malo dulje, no uglavnom se odnosi na pečenje – vama će biti dovoljno tek nekoliko minuta za pripremu nadjeva od tune i krumpira! Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i pecite cijele krumpire u aluminijskoj foliji, sve dok ne omekšaju. Kad su gotovi, pustite ih da se ohlade, prerežite na pola i izvadite dio „mesa“. Prebacite u zdjelicu, usitnite vilicom i dodajte 150-200 g majoneze, ribani Dimsi, malo sjeckanog mladog luka, sol, papar i jednu veliku konzervu tune. Dobro izmiješanom smjesom napunite krumpire i poslužite, a možete ih još i kratko zapeći.

 

Ove savjete možete primijeniti i na drugu konzerviranu ribu. Možda ćete pri sljedećoj kupnji na umu imati baš ove naše prijedloge!