Poznata brza i aromatična jela
Neka jela okus temelje upravo na začinskom bilju, zato pažljivo birajte sastojke s kojima će aromatični okusi doći do izražaja. Najbolja je stvar to što se ta jela obično vrlo jednostavno pripremaju! Ovo su naši prijedlozi:
Kadulja – umak od maslaca
Ovom jednostavnom, ali svjetski poznatom umaku od maslaca kadulja daje poseban okus, a najčešće se poslužuje s njokima, raviolima, povrćem ili mesom.
U tavi lagano zagrijte 50 g Dukat maslaca, zatim dodajte 10-ak svježih listova kadulje. Kuhajte oko 3 minute, kako bi maslac poprimio finu aromu. Umiješajte kuhane njoke ili tjesteninu i pustite da se krčka još minutu. Posipajte svježe ribanim Ribancem i začinite svježe mljevenim paprom.

Bosiljak – umak pesto
Klasik talijanske kuhinje pesto jedna je od prvih kulinarskih asocijacija na bosiljak. A na spomen pesta, najčešće se misli upravo na kremasti preljev pesto genovese, koji se priprema od bosiljka, pinjola, ribanog sira, maslinova ulja i češnjaka. U mužaru usitnite režanj češnjaka i prstohvat soli, zatim 2 žlice (oko 30 g) pinjola i 2 šalice svježih listova bosiljka, malo po malo, pa dodajte 60 g svježe ribanog Ribanca i 150 ml maslinova ulja.
Listovi bosiljka neka budu veliki, sočni i aromatični (najbolji ljeti!), a nakon što ih operete pod hladnom vodom, dobro ih osušite. Pesto prelijte po tjestenini, mesu ili ribi, a možete ga dodati i sendviču ili pizzi.

Peršin i menta - salata tabboulleh
Začinsko bilje peršin i menta obvezni su sastojak salate tabboulleh, klasika libanonske kuhinje.
Šalicu bulgura u posudi pomiješajte sa žlicom maslinova ulja, pa zalijte kipućom vodom. Prekrijte plastičnom folijom i ostavite da tako stoji 20 minuta. Operite i sitno nasjeckajte 2 šalice peršina i pola šalice listića mente. Polovicu krastavca očistite od sjemenki pa narežite na sitno.
Nasjeckajte i 3 srednje rajčice, 5 ljutika i sve pomiješajte. Procijedite bulgur i iscijedite sok od 3 limuna. Sve pomiješajte, zalijte s pola šalice maslinova ulja, začinite solju i paprom. Po potrebi dodajte još ulja. Ovu hranjivu salatu možete obogatiti i slankastim Salakisom!

Kad pri ruci imate svježe začinsko bilje, za dobro jelo vam ne treba puno sastojaka. Uz navedene prijedloge svakako preporučujemo kulinarsko istraživanje začinskog bilja kroz jednostavne umake – dovoljna je dobra baza, malo zagrijanog maslaca ili maslinova ulja, Brzo & Fino vrhnje za kuhanje i omiljeni svježi začin. Neka se krčka ili ga dodajte na kraju… tako možete pripremiti niz finih umaka za razne kombinacije. U slast!