preloader
Jestivo cvijeće

Jestivo cvijeće

Neka vaša slatka i slana jela procvjetaju!

Neke vrste cvijeća odavno su se udomaćile u našim kuhinjama, bilo kao začin (šafran), bilo kao namirnica (brokula, cvjetača, artičoka, cvijet tikvice i bazge), a najčešće u obliku čajnog pripravka (sljez, jasmin, lipa, hibiskus...).

Ovom je prilikom u središtu pažnje cvijeće koje najčešće doživljavamo samo kao ukras, a ono je i jestivo i hranjivo!

 

Lista jestivog cvijeća poprilično je dugačka: ruže, maćuhice, lavanda, tratinčice, kadife, maslačci, ljubičice, suncokreti, jorgovan, karanfili i tulipani najzastupljenije su jestive vrste našeg podneblja, koje se mogu naći u gotovo svakom vrtu ili livadi. Osim njih, u kulinarstvu se naravno može koristiti i cvijeće svih začinskih biljaka – ružmarina, kadulje, bosiljka, češnjaka...

Iako jestivo cvijeće raste čak i samoniklo u urbanim sredinama, branje na takvim mjestima ne preporučujemo. Odnosno, berite ga ako će završiti u vazi, ali nikako na tanjuru! Cvijeće koje planirate konzumirati berite što dalje od naseljenih područja, prometnica i onečišćenja. Također, nikad nemojte jesti cvijeće kupljeno u cvjećarnama jer je, gotovo bez iznimke, tretirano pesticidima. Cvijeće je najbolje brati rano ujutro ili predvečer, i to primjerke koji izgledaju svježe, tek otvoreno i bez znakova da su se njima već počastili kukci.

 

Nakon branja cvjetove uronite u hladnu vodu u koju možete dodati i malo soli, potom ih posušite na papirnatom ručniku. Ako ih ne planirate upotrijebiti odmah, cvjetove možete nekoliko dana čuvati u vodi u hladnjaku ili osušene i zatvorene u posudi.

Poslije čišćenja cvjetovi su spremni za dodavanje jelima – kako slatkim, tako i slanim. Ljubičicama, jorgovanom, maćuhicama i ružinim laticama ukrasite torte, cupcakese i ostale deserte. Lavandom obogatite kreme, ukuhajte je u panna cottu ili ukomponirajte u domaći sladoled. Kadife, maslačci i cvijeće začinskog bilja bit će odlično u salatama ili posuto po drugim jelima kod serviranja – mašti na volju!

 

Cvijećem možete uljepšati i različite napitke. Najbolji efekt ćete dobiti ako cvijeće stavite u kalupe za led, dolijete vodu i zaledite. Cvjetne kockice leda koristite u koktelima, ledenom čaju, sokovima...

 

Nakon ovih ideja sigurni smo da ćete se sa sljedećeg izleta u prirodu vratiti ruku punih cvijeća i njime ukrasiti svoj sljedeći obrok ili piće.