preloader
Kako do najfinijih jesenskih salata

Kako do najfinijih jesenskih salata

Salate nisu rezervirane samo za toplije djelove godine!

Dobro izbalansirana salata može biti cjelovit obrok u svako godišnje doba, a ovom prilikom donosimo ideje za jesenske salate i savjetujemo kako ih „izgraditi“.

Baza

Ako salatu planirate jesti kao cjeloviti obrok, neka joj osnova bude namirnica koja će vas zasititi – to mogu biti grahorice, mahunarke, žitarice ili pseudožitarice (ako niste upoznati s potonjim, sve o njima pročitajte ovdje). Sve navedene namirnice možete skuhati unaprijed i u većoj količini pa nadopunjavati ostalim sastojcima po potrebi i želji, a ako nemate vremena za kuhanje, mnoge se mogu kupiti konzervirane i već spremne za jelo!

Pečeno povrće

Kraju se bliži sezona povrća koje se uglavnom jede sirovo i potrebno ga je samo očistiti i narezati, pa jesenske salate zahtijevaju ipak više truda. Sve vrste tikvi, povrće iz porodice kupusnjača (prokulice, brokula...), zatim cikla i drugo korjenasto povrće, sve se redom može ispeći s malo soli, papra, maslinova ulja i začina po želji te staviti u salate. Pečenje izvlači najbolje okuse iz povrća, pa će čak i mnogima omražene prokulice tako dobiti privlačniji okus, ali i teksturu. Pečeno povrće u salate možete stavljati još toplo ili ohlađeno.

Lisnato zelenje

Endivija, matovilac, mladi špinat, radič... Jesen je bogata lisnatim zelenjem koje je savršeno za salate, no ako se želite odmaknuti od klasičnih izbora, pokušajte s keljem! Iako se najčešće jede kuhan, mlađi listovi kelja mogu se jesti i sirovi, na salatu, a tako će sačuvati i puno više hranjivih nutrijenata. No, kako bi ipak malo omekšali, listove kelja dobro je prethodno marinirati. Začinite ih solju, limunovim sokom ili octom te uljem, dobro promiješajte pa pustite da odstoje do sat vremena.

Dodaci

„Začinite“ jesenske salate voćem i iznenadite nepce – šipak, jabuke, kruške, naranče i grejp idealan su dodatak. Osim voća, salatama dodajte i orašaste plodove te sjemenke poput bučinih i suncokretovih, a odlično će im pristajati i sirevi jačih okusa poput onih s plemenitom plijesni. Naravno, u svaku salatu možete dodati i neko meso (čitajte: iskoristiti ostatke nedjeljnog pečenja), a posebno fini bit će komadići prepržene slanine.

Dresing

Kiselo vrhnje saveznik je u pripremi salata u svim godišnjim dobima, a za jesenske kombinacije predlažemo da ga pomiješate sa senfom, malo jabučnog octa te začinite solju i paprom. U trenu ćete dobiti fini dresing za sve vrste salata!