preloader
Kako iskoristiti kalupe za led

Kako iskoristiti kalupe za led

Male kockice, puno primjena!

U kuhanju je priprema pola posla, stoga nikad dosta ideja za jednostavnije pripremanje i obogaćivanje jela. Uz ove ideje najobičnije kalupe za led pretvorite u svog kulinarskog saveznika, čuvajte sezonske sastojke, obogatite napitke ili čak iskoristite kalupe za pripremu gotovih zalogaja:

Začinsko bilje

Sačuvajte začinsko bilje za oplemenjivanje jela kad vam svježe neće biti dostupno! Bilje nasjeckajte ili ostavite u listićima, napunite njime kalupe do dvije trećine visine pa zalijte maslinovim uljem. Kockice koristite u umacima kojima će podariti aromatičniji okus, posebno dobrodošao tijekom zimskih mjeseci.

 

Aromatične kockice za pića

U kalupima zaledite prirodni voćni sok pa zamrznute kockice ubacite u čašu mineralne ili obične vode.

Mineralnu vodu možete osvježiti i kockicom zamrznute mente, komorača, bosiljka ili drugih začina. Isto učinite i s kombinacijom cijeđene limete, sirupa od agave i listića mente, koji će se odlično snaći i u koktelima! Možete zamrznuti i kombinaciju usitnjenih malina i mineralne vode, a okus će biti zanimljiviji dok se kockica otapa.

Ledena kava

U kalupima za led zamrznite kavu te je iskoristite za ice coffee umjesto kockica leda. Tako nećete razvodniti kavu!

Temeljac

Kad kuhate temeljac za juhu, prelijte jedan dio u kalupe za led, zamrznite i poslije dozirajte u pripremi juha, umaka ili rižota.

Vino

Ostatke vina izlijte u kalupe, zamrznite pa koristite za pripremu različitih umaka.

Smjesa za muffine

U kalupe za led možete spremiti i smjesu za muffine s komadićima čokolade. Ovo je odličan način za pripremu kolačića s mjerom jer ih uz ovaj trik možete ispeći tek nekoliko, kad god ih se zaželite.

Domaće praline

Rastopite čokoladu za kuhanje i izlijte u kalupe, a u sezoni ih možete obogatiti i voćem – samo uronite jagodu u čokoladu i dobili ste finu, efektnu poslasticu, idealnu za pripremu u zadnji čas!

Zalogaji od Dukatosa i bobičastog voća

Još jedna poslastica idealna za toplije dane, koja uz to ne zahtijeva gotovo nimalo truda: u kalupe stavite Dukatos natur pomiješan s malo ekstrakta vanilije i meda, ubacite bobičasto voće pa zamrznite.

Pesto

Volite domaći pesto od svježih sastojaka? Prebacite dio u kalupe za led i sačuvajte u zamrzivaču za hladnije dane! Ideje za pripremu pesta potražite ovdje.

Maslac sa začinskim biljem

Kockica maslaca sa začinskim biljem ima bezbroj primjena u kuhanju: kao dodatak mesnom odresku, povrću, tjestenini, umacima, pire-krumpiru ili jednostavno kao podloga finog sendviča. Rastopite maslac, dodajte malo protisnutog češnjaka i sjeckanog peršina, dobro promiješajte pa prebacite u kalupe i zamrznite.

Klijalište

Kalupe možete iskoristiti i za sadnju različitih sjemenki, od začinskog do početnog uzgoja voća ili povrća prije presađivanja. Probušite rupice radi drenaže, napunite zemljom i sjemenkama pa pratite kako se razvijaju!


Imate li i vi svoj trik s kalupima za led? Podijelite ga s nama!