preloader
Kako koristiti ulja u kuhinji

Kako koristiti ulja u kuhinji

Savjeti za odabir ulja i njihovu najbolju primjenu u jelima.

Nađete li se katkad u dućanu pred redovima polica s različitim vrstama ulja i ne znate koje odabrati? Isprobali biste nešto novo, ali niste sigurni što bi vam odgovaralo? Različita ulja imaju različite osobine prema kojima ih primjenjujemo u jelima. Za prženje i pečenje preporučuju se ulja neutralnog okusa, dok se ona punijeg okusa preporučuju za kuhanje ili salate. Osim po aromatičnosti, dobro je raspoznavati ulja i po temperaturnoj točki dimljenja. To je trenutak u kojem se ulje počne isparavati, a njegovi se okusi uništavati. Što je točka dimljenja niža, to je ulje manje pogodno za pripremu jela na visokim temperaturama.

U našem kratkom vodiču inspirirajte se za sljedeću kupnju ulja!

Suncokretovo ulje

Vrlo svestrano ulje koje zbog svog neutralnog okusa i visoke točke dimljenja predstavlja zdraviju alternativu za tradicionalna biljna ulja. Suncokretovo ulje ne sadrži zasićene masti, što znači da može sniziti razinu kolesterola u tijelu. Njegovo korištenje u umjerenim količinama pomaže pri sprječavanju ateroskleroze, a kako sadrži vitamin E, povezano je s prevencijom bolesti srca, poboljšanjem imunosnog sustava kao i zdravlja kože. Najpogodnije je za kuhanje i pirjanje te u salatama, pogotovo ako je nerafinirano. Može poslužiti i za prženje, no nikako se ne preporučuje dugotrajno prženje u istome ulju. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu.

 

Maslinovo ulje

Omiljeni stanar većine hrvatskih kuhinja zbog svog specifičnog okusa i mirisa te zdravstvenih prednosti. Valja razlikovati obično i ekstra djevičansko maslinovo ulje jer zbog svojih različitih točaka dimljenja ta ulja nisu pogodna za istu primjenu. Obično maslinovo idealno je za kuhanje i pečenje, a može poslužiti i za prženje, dok je ekstra djevičansko najbolje sačuvati za salate i doradu jela. Maslinovo ulje držite dalje od izvora svjetlosti i topline kako ne bi oksidiralo i izgubilo okus.

Bučino ulje

Osim na sjeverozapadu Hrvatske, bučino je ulje izrazito popularno u istočnoj Sloveniji, dijelovima Rumunjske, Srbije i Mađarske, te naravno u Austriji. Ima mnoge zdravstvene prednosti– od prevencije bolesti srca i prostate, ublažavanja simptoma menopauze, pa do poticanja rasta kose, pogotovo u muškaraca. U kuhinji se ne preporuča koristiti ga za kuhanje već je najpogodnije za doradu jela kao što su kremaste juhe, u salatama gdje se najbolje sljubljuje s jabučnim octom, a može ga se koristiti i u desertima: sladoled od vanilije s preljevom od bučinog ulja otkrit će vam posve novu dimenziju okusa!

Kokosovo ulje

 

Kokosovo je ulje na sobnoj temperaturi u krutome stanju, stoga nije baš pogodno za salate ili dorade jela, niti za pohranu u hladnjaku. Ali je zato izvrsno za pirjanje i pečenje na umjerenim temperaturama, a pogotovo kao zamjena za maslac ili margarin u kolačima. Kokosovo ulje sadrži velik broj zasićenih masnih kiselina, no ima i brojne prednosti. Istraživanja su pokazala da djevičansko hladno prešano kokosovo ulje smanjuje kolesterol, pomaže prilikom mršavljenja, djeluje antibakterijski, a može se koristiti i za kozmetički tretman kože i kose.

Sezamovo ulje

U kineskoj ili korejskoj kuhinji nezaobilazno je sezamovo ulje! I ono ima mnoge zdravstvene prednosti – snižava visoki tlak te razinu šećera u krvi, da spomenemo samo neke. Postoji svijetlo i tamno sezamovo ulje, pri čemu je tamno pogodnije za nešto niže temperature. Sezamovo je ulje izrazitog okusa i mirisa, na što treba računati prilikom sparivanja namirnica, a uz kuhanje može ga se koristiti i u salatama kao preljev. Čuvajte ga u hladnjaku.