preloader
Kako maksimalno iskoristiti agrume

Kako maksimalno iskoristiti agrume

Svaki dio ovih sočnih i moćnih voćki zaslužuje pažnju

Rod agruma, poznatih i pod nazivom citrusi, broji više od 30 priznatih vrsta. Najpoznatije su naranča (slatka i gorka), limun, grejp, limeta te mandarina. Sve redom izrazito aromatične i sočne voćke, čiji se ama baš svaki dio može iskoristiti – i sok i pulpa i korica. Osim zbog okusa, za citrusima se često poseže i zbog nutritivnih svojstava. Naime, dobro je poznato da obiluju vitaminom C, ali i drugim važnim vitaminima, antioksidansima i dijetalnim vlaknima.

Sok

Dio citrusa koji se najčešće koristi, i to prije svega za konzumiranje u izvornom obliku, a vrlo često ga se pretvara u sirup. Također se upotrebljava u izradi krema, biskvita, umaka... Sok od limuna izrazito je svestran pa gotovo da ne postoji vrsta ribe kojoj ne godi, a sok od limete neizostavan je u azijskim i latinoameričkim kuhinjama. Kako biste iskoristili citruse do posljednje kapi, prije cijeđenja dobro ih protrljajte o radnu plohu.

Pulpa

Pulpa podrazumijeva membrane koje sok „drže na okupu“. Lijepo filetirani komadi agruma osvježavajuć su dodatak salatama - u toj ulozi najbolje se snalaze naranča i grejp. Kako biste dobili uredne filete citrusa i pritom izgubili što manje soka, koristite što oštriji nož.

Korica

Kora agruma vjerojatno je najsvestraniji i bez sumnje najaromatičniji dio ovih voćki, a upotrebljava se i svježa i sušena. Kao i sok, stavlja se u umake, kreme, biskvite, razna druga tijesta i deserte općenito. Koristi se i kao začin u slanim jelima, a često je i sastojak mirisnih čajnih mješavina. Posebni specijalitet ušećerena je korica naranči ili limuna. Svakako provjerite porijeklo citrusa i nemojte koristiti koricu ako niste sigurni da se radi o voćki koja nije kemijski tretirana. Također, kad ribate ili izrezujete koricu, izbjegavajte unutarnji bijeli dio, koji osim izrazite gorčine ne sadrži nikakav drugi poželjan okus.

Agrumi u komadu

Cijeli, prepolovljeni ili pak narezani na manje komade - ali sa svim dijelovima - koriste se u pripremi likera i marmelada te kod punjenja mesnih pečenki, pogotovo peradi. Bliskoistočna kuhinja poznaje još jedan citrusni dragulj, a to su cijeli usoljeni limuni koji se koriste u marinadama, salatama i kao samostalni prilog ribi i mesu. Kao i s koricom, kada pripremate cijele agrume, pazite na njihovo porijeklo.

 

Na koje agrume najčešće miriše u vašoj kuhinji?