preloader
Kako postaviti stol

Kako postaviti stol

Pravila, savjeti i ideje za organiziranje druženja za stolom

 

U svakodnevnoj se žurbi uglavnom ne zamaramo kako ćemo postaviti stol, pa se zato pažljivijem serviranju obroka posvetimo za vikende ili posebne prigode.

Uživanje u hrani ne ovisi o krutim pravilima postavljanja stola, ali nije naodmet ponoviti osnove! A budući da su situacije u kojima se okupljamo za stolom raznolike, imamo i ideje kako prilagoditi postav za ležernija druženja uz dašak elegancije.

Osnovna pravila postavljanja stola 

Klasično postavljanje stola obuhvaća sljedeći raspored pribora oko tanjura:

Lijeva strana: vilica na salveti

Desna strana: žlica s vanjske strane, a nož s unutarnje (bliže tanjuru). Oštrica noža okreće se prema tanjuru!

Čaša se postavlja s desne strane, malo iznad tanjura.

Iznad tanjura ide pribor za desert: žličica (drška s desne strane) ili vilica (drška s lijeve strane).

Pribor za jelo se postavlja po redu korištenja, po pravilu od vanjskog prema unutarnjem.


Za svečanije prigode
postav je razrađeniji, formalniji kad se priprema nešto više sljedova jela. Raspored ostaje isti, samo se povećava količina pribora za jelo te tanjura i čaša. Tanjure slažemo tako da se korišteni tanjur može ukloniti, a ispod ostaje sljedeći, čisti. Tanjurić za kruh postavlja se na vrh lijevo s nožem ili vilicom koja stoji na njemu.

Čaša za vodu stoji lijevo od čaša za vino. Postavljate li čaše i za bijelo i za crno vino, ona za bijelo ide malo niže, a ona za crno malo više od čaše za vodu. Ako se glavno jelo servira u dubokom tanjuru, ispod njega možete staviti plitki ili još dublji tanjur za bolji dojam!

Ležernija druženja za stolom

Svaka čast pravilima, no smatramo da je od pravilnog smještanja tanjurića za kruh ili „bešteka“ važniji ugođaj! Ako organizirate ručak ili večeru i uređenjem stola želite postići elegantno ali opušteno ozračje, naša je preporuka: ne komplicirajte! Jednostavan bijeli laneni stolnjak stvorit će jednostavan i pomalo vintage dojam. Ne treba biti savršeno izglačan, naprotiv, može biti i lagano izgužvan, što ostavlja dojam ležernosti. Uz takvu podlogu ide minimalizam u izboru tanjura: neka budu bijeli i okrugli, promjera oko 25 cm. Koristite lanene salvete, koje također ne treba glačati, a možete ih postaviti i na tanjure. Ovdje će savršeno odgovarati i pokoja jednostavna bijela svijeća, naravno ako imate dovoljno mjesta na stolu. Pazite da svijeće ne postavite preblizu tanjurima – funkcionalnost je ipak na prvom mjestu!

Zadržite se na samo jednoj vilici, nožu i žlicu po tanjuru, a čaše za vino neka budu iste bez obzira na vrstu vina. U ležernijim prigodama ne trebate se zamarati ni oko položaja čaše za vino u odnosu na čašu za vodu – postavite sve onako kako mislite da je najpraktičnije!

 

 

Poslužujete li hranu na stolu, svakako koristite podloške za posude iz kojih vadite hranu, a u ovako jednostavnom postavu slobodno neka budu različiti. Ako će se za stolom naći puno ljudi, postavite više posudica ili mlinaca za sol i papar – uvijek je dobro da su pri ruci.

Vaza s cvijećem lijep je dodatak stolu, no ako nemate dovoljno mjesta, nemojte forsirati i cvijeće radije postavite drugdje u prostoru.

Ako se radi o posebnoj prigodi za uži krug prijatelja i obitelji, uz sva pravila i preporuke potrudite se dati i neki osobni pečat stolu: bilo da je riječ o izboru i poziciji cvijeća, etiketama s ručno ispisanim imenima, o boji čaša ili porukama za uzvanike…

I, koga sve pozivate na večeru?