preloader
Kako pripremati kus-kus

Kako pripremati kus-kus

Što je kus-kus i kako se priprema?

Kus-kus (cous-cous) je namirnica koja se dobiva od lomljene durum pšenice, možemo ga slobodno zvati i kašom, a dolazi nam sa sjevera Afrike i Bliskog istoka. Vrlo je rasprostranjen i u Italiji, gdje se može pronaći u sličnim varijantama pod različitim nazivima kao što su fregula na Sardiniji, cuscusu na Siciliji, matuffi u Toskani i slično. Kako god ga zvali, kus-kus je izuzetno nutritivna namirnica neutralnog okusa koja se jako dobro slaže s brojnim drugim namirnicama i zato sve češće nalazi mjesto na stolovima širom svijeta.


Zanimljivo je i da je vrlo zastupljen u prehrani osoba koje se žele zdravije hraniti, ali usput i izgubiti na težini. Naime, bogat je vlaknima pa pruža osjećaj sitosti, a dobar je i za snižavanje kolesterola u krvi. Budući da ima manje kalorija od riže, vrlo se često koristi kao njena zamjena.

Pripremanje kus-kusa

Tradicionalno se kuha na pari nakon dugotrajnog namakanja, no kod nas su sorte koje se tako pripremaju teže nabavljive. Zato je instant-kus-kus dostupan u gotovo svim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a njega je dovoljno preliti vodom, i to šalicom vode na 2/3 šalice kus-kusa. Nemojte pretjerati s vodom kako se ne bi pretvorio u kašu jer treba ostati lijepe zrnaste teksture. Kus-kus u dodiru s vodom i do tri puta poveća volumen.

 

Uvijek ga prelijevajte vrućom slanom vodom (sol je bolje rastopiti u vodi nego dodati direktno u kus-kus kako ne bi pala na dno). Kad ulijete vodu, dodajte i nekoliko kapi maslinova ulja ili kockicu Dukat maslaca, sve dobro izmiješajte i poklopite na pet minuta (ne dulje). Nakon toga ga otklopite i dobro razrahlite vilicom. Slobodno umjesto vode upotrijebite bistru mesnu juhu.

U spoju s maslinovim uljem i rajčicama bogatim antioksidansima, kus-kus postaje hranjiv i lako probavljiv obrok. Vrlo je svestran - može se služiti kao prilog, glavno jelo, ali i podloga za salatu. Slaže se izvrsno sa svim povrćem, mesom i ribom.

A kako bismo mi pripremili kus-kus?

Na salatu: skuhani kus-kus je potrebno ohladiti, prebaciti u duboku zdjelu, dodati mu sitno sjeckanu mentu, krastavce, rajčice, mladi luk, ocijeđenu tunu i kuhano jaje, preliti maslinovim uljem i sokom od limuna, i dobili ste salatu koju možete slobodno ponijeti na posao kao ručak.

S povrćem: u tavicu na zagrijano ulje prebaciti na kolutove rezan poriluk, dodati sitno sjeckani režanj češnjaka, sjeckanu tikvicu i rajčice, pirjati dok ne ispari tekućina, potom sve lijepo začiniti i dodati kuhani kus-kus. I na kraju sve posipati ribanim Ribancem. Možete ubaciti i koju crnu maslinu pa poslužiti kao samostalno jelo ili prilog omiljenom komadu mesa.

S plodovima mora: u dubljoj posudi pirjati luk, dodati školjke, kozice, na kolutove rezane lignje, sitno sjeckani peršin i sve zaliti bijelim vinom. Kad ispari alkohol i tekućina se reducira, dodati kuhani kus-kus. Jednostavno, zar ne?

 

Kus-kus se može naći i u slatkim jelima. U Egiptu se konzumira natopljen voćnim sokom i ružinom vodicom, dodaju se sjeckane pistacije, bademi, razni začini i otopljeni maslac pa se posluži kao desert u čašici.

Ako se kus-kus dosad nije našao na vašem jelovniku, nadamo se da smo vas potaknuli da ga isprobate. Javite nam kako vam se sviđa, posebno ako ste otkrili neku slatku kombinaciju.