Pomfrit iz pećnice s bogatim dodacima više nije samo prilog jelu!
Pomfrit je omiljen prilog jelima koji možda najčešće vežemo uz restorane brze prehrane. No, to ne znači da on ne može biti gurmanski, ukoliko je pripremljen od svježeg krumpira s puno škroba, savršeno hrskav – i poslužen uz fine dodatke.
Porijeklo pomfrita (franc. pommes frites) se veže i uz Belgiju i Francusku (ipak na engleskom pomfrit nazivaju francuskim krumpirićima). Dok ga i jedni i drugi svojataju, navodno se oni najbolji na svijetu mogu pronaći u Belgiji, a čini se da i Belgijanci nekako više uživaju u svojim prženim krumpirićima.
Kako bilo, iako popularni u cijelom svijetu, prženi krumpirići nisu na najboljem glasu kad je riječ o zdravoj prehrani i to zbog obilnih količina ulja za prženje. No, ako se nas pita, pomfrita se ne trebate odreći, već ga samo pripremati u pećnici.

Kako dobiti savršeno hrskave krumpiriće bez prženja?
Tajna je u namakanju u vrućoj vodi 10 minuta prije pečenja. Narežite ih, prebacite u posudu pa ih zatim prelijte vrelom vodom i pustite da se namaču 10 minuta.
Izvadite ih iz vode te ih posušite papirnatim ručnikom. Zatim ih prebacite u lim za pečenje, posipajte s malo maslinova ulja – dovoljno da se krumpirići oblože, pa posolite i popaprite. Pecite ih na 200 stupnjeva oko sat vremena – nakon 30-ak minuta možete ih promiješati kako bi se ravnomjernije zapekli, pa vratite u pećnicu na još 25-30 minuta.
Sad kad znate kako dobiti savršeno hrskave zdravije krumpiriće, podignite uživanje u njima na novu razinu!
Preljevi za prste polizati
Ako pečete krumpiriće u pećnici, pred kraj dodajte na ploške narezan cheddar i ukiseljene jalapeno papričice pa još pecite sve dok se sir ne rastopi – oko 10 minuta. Poslužite uz dodatak Brzo & Fino milerama!

U kombinaciju sa sirom uvijek možete dodati i malo slanine koja će se lijepo zapeći, a slobodno eksperimentirajte sa sirnim umacima, poput kombinacije Brzo & Fino umaka okusa Ribanac i ružmarina ili finim preljevom od majoneze, Brzo & Fino kiselog vrhnja te limuna.

Fini posipi
Pripremite finu mješavinu okusa za uživanje u krumpirićima: u zdjelici pomiješajte češnjak u prahu, peršin, ribani Ribanac te sol i papar.

Obilno posipajte krumpiriće dok su još vrući! Preporučamo i kombinaciju mljevene crvene paprike, origana i kumina, u koju možete dodati i pahuljice čilija volite li ljuće okuse.
A što kažete na krumpiriće s okusom Mediterana? Posipajte ih sjeckanim peršinom i par kapi limuna, uz malo izmrvljenog Salakisa i dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja i Salakisa.

Koliko često pripremate pomfrit i imate li svoj recept za savršenu hrskavost?