preloader
Kako pripremiti domaću paštu

Kako pripremiti domaću paštu

Po pitanju okusa, svježa domaća pašta apsolutni je pobjednik u usporedbi s kupovnom

Budući da tjestenine svih mogućih oblika i okusa možemo naći u svakom malo većem dućanu, pitanje je zašto bismo se uopće upuštali u dugotrajnu avanturu izrade domaće pašte. Ona doista zahtijeva da joj posvetite vremena, no svaka minuta utrošena na taj posao višestruko se isplati.

 

Ako držite do zdrave prehrane, onda je pripremanje domaće pašte logičan izbor jer je odabir sastojaka u potpunosti pod vašom kontrolom. Trud oko izrade mekane, ukusne domaće pašte, koja upija umake daleko bolje od kupovne, vaši će ukućani i gosti znati cijeniti. Naposljetku, domaću tjesteninu izrađuje svaki kuhar koji drži do sebe, a kulinarski početnici trebaju znati da se s praksom dobiva na umješnosti i brzini.

 

Recept za domaću paštu

Uobičajeno pravilo za domaću paštu je na 100 g glatkoga brašna dodati 1 jaje, 1 žličicu maslinova ulja i prstohvat soli.

Najprije izmiješajte brašno i sol, a onda u posudi u sredini napravite udubinu za jaje i ulje. Vilicom miješajte jaje i ulje, polako s rubova u krug dodajući u smjesu brašno, sve dok se smjesa toliko ne zgusne da je više nije moguće miješati vilicom. Tada tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu površinu te ga umijesite s ostatkom brašna dok ne dobijete glatku, čvrstu kuglu.

 

 

Umotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite ga na sobnoj temperaturi pola sata. Kako biste napravili rezance, podijelite tijesto na manje dijelove, svaki dio pobrašnite i izvaljajte u duguljaste pravokutne oblike što je tanje moguće, a potom nožem izrežite rezance željene širine.

Male tajne velikih kuhara

Svježa domaća pašta kuha se puno brže od kupovne. Za 100 g tjestenine potrebna je litra vode u kojoj se pašta kuha 3 do 4 minute. Kako biste svoju domaću paštu učinili još posebnijom, u smjesu dodajte sok od cikle, pasirani špinat ili koncentrat rajčice, i dobit ćete uistinu gurmanski obrok!

 

Za kraj, dobro je znati da se svježa pašta može i zamrznuti, stoga možete napraviti veću količinu i imati u pričuvi za brze tjedne obroke.