Iskoristite sastojke koji su vam pri ruci za jednostavne i fine deserte
Za izradu finog deserta najčešće treba izdvojiti dosta vremena i osigurati mnoge namirnice, ali postoje i oni brzinski, slasni deserti koje napravimo začas, i to od namirnica i sastojaka koje imamo doma. Proljeće i ljeto idealna su doba baš za takve deserte – obuzela nas je vrućina, voća imamo u izobilju, a brašna, jaja, maslaca, šećera, mlijeka, mirisne vanilije i cimeta se ionako uvijek nađe.
Deserti u čaši
Osim što su vrlo dekorativni, deserti u čaši se jednostavno i brzo pripremaju. Na dno možete staviti izmrvljene kekse, sjeckane orašaste plodove, ali i izmrvljene ostatke biskvitnih kolača. Tu podlogu je dobro pokapati voćnim sokom ili mlijekom pa dodati voće pretvoreno u pire ili izmiješano s posnim sirom te sve dodatno ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem.
Pire možete napraviti od gotovo svakog voća, a najčešće se radi od bobičastog voća, jagoda, banana, kivija, marelica, breskvi ili jabuka. Umjesto voćnog pirea možete napraviti kremu od sira u koju ste dodali sjeckano voće, orašaste plodove ili čokoladu.
U čaši se može poslužiti i brzi desert od jogurta. Dobro izmiješajte 400 g grčkog tipa jogurta, dodajte mu 2 žlice meda i šaku sjeckanih pistacija. Namočite 1 vrećicu želatine u prahu. Zagrijte 100 ml slatkog vrhnja, dodajte mu ekstrakt vanilije, skinite s vatre pa umiješajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. Dodajte grčkom jogurtu i sve dobro izmiješajte. Rasporedite u čaše i dobro ohladite.
Voćni sladoledi
Osim što ćete na ovaj način iskoristiti voće koje je lagano počelo propadati, svojim ćete ukućanima prirediti pravo zdravo i slasno osvježenje. Za ove su vam sladolede potrebni kalupi ili obične plastične čašice, omiljeno voće, voda ili jogurt, blender i zamrzivač. Voće ubacite u blender, izmiksajte ga s malo vode ili jogurta, dodajte po želji malo meda i sjeckanih komadića voća koje ste koristili za bazu sladoleda, prebacite u kalupe ili čašice, ubacite štapić i zamrznite. I to je to!
Isprobajte i naše recepte za domaći sladoled od banane i bresaka.
Deserti od griza
U kuhinjskim ormarićima sigurno imate griza, zar ne? Stoga ga skuhajte onako kako ga inače kuhate, dodajte mu kockice čokolade, malo cimeta, umiješajte svježe maline i izlijte u zdjelice te pustite da se skroz ohladi.
Ukrasite tučenim vrhnjem i malinama pa poslužite. Ako ne možete dočekati da se griz ohladi, navalite dok je još vruć, uz obaveznu dodatnu kocku čokolade.
Voćne pite, crumble
Trešnje, višnje, jagode, marelice i breskve ljube se s prhkim tijestom i zajedno čine slasne voćne pite. Umijesite prhko tijesto, složite po njemu voće i ispecite u pećnici. Isto možete učiniti i sa svježim sirom. Možete napraviti i pitu od čokolade, zašto ne? Za prhko vam je tijesto potrebno brašno, maslac, jaje i malo šećera, a čokolade uvijek ima u nekoj ladici. Nabavite samo slatko vrhnje pa napravite ganache kremu, nanesite je na podlogu od prhkog tijesta i ostavite da se dobro ohladi.
Ako vam se ne mijesi prhko tijesto, rješenje je crumble ili cobbler.
Nasjeckajte omiljeno voće, dodajte mu meda ili šećera, žlicu škrobnog brašna da upije tekućinu, prebacite u kalup ili pleh koji ste namazali maslacem, a po voću posipajte posip od brašna, šećera, zobenih pahuljica i maslaca. Ispecite u pećnici i poslužite uz šlag ili kuglu sladoleda od vanilije.
Savijače
Uz pite, najčešći ljetni desert su savijače. Ako ste ih navikli raditi s kupovnim korama, a one vam nisu pri ruci, probajte sami napraviti vučeno tijesto. Priredite 300 g glatkog brašna, 150 ml mlake vode, 2 žlice ulja i žličicu octa. Od ovih sastojaka umijesite glatko tijesto, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite na 4 dijela, premažite uljem, pokrijte krpom i ostavite stajati barem pola sata. Zatim dio po dio razvaljajte, razvlačite potom rukama na pobrašnjenom stolnjaku te punite omiljenim nadjevom (sir, trešnje, višnje, jabuke, šljive), zarolajte i stavite u namašćen pleh. Ponovite sa svakim komadom tijesta pa stavite peći u pećnicu (na 180 stupnjeva, 45-50 minuta).
Savijaču poslužite toplu ili ohlađenu, posipanu šećerom u prahu.
I ne zaboravite palačinke!
Palačinke možete ispeći u bilo koje doba dana jer za njih gotovo uvijek imate sve pri ruci. Možete ih namazati domaćim džemom ili nekim čokoladnim namazom. Ako baš ništa od toga nemate u kuhinji, posipajte ih šećerom i cimetom. Palačinke, pune ili prazne, nitko nikad nije odbio.