preloader
Kako spremiti začinsko bilje za zimu

Kako spremiti začinsko bilje za zimu

Pobrinite se za nježne listiće prije nego li promrznu!

O uzgajanju začinskog bilja i povrća na malom prostoru poput balkona ili čak prozorske daske već smo pisali, a sada je vrijeme da preostalo začinsko bilje zbrinete prije nego što vani promrzne i postane neupotrebljivo.

Većina začinskog bilja u odgovarajućim uvjetima može preživjeti i u stanu. No, kao što ne vole jaku hladnoću, biljke ne vole ni jaku toplinu. Zato ih nipošto ne držite u blizini radijatora ili drugih grijaćih tijela, ali nemojte ni da se listovi oslanjaju na hladno prozorsko staklo. Još jedna stavka na koju trebate paziti je dovoljna količina danjeg svjetla.

 

Ako je ovo previše uvjeta koje ne možete zadovoljiti, postoje i drugi načini da aromatične okuse začinskog bilja sačuvate za zimske mjesece, a svi počinju tako da poberete preostalo zdravo lišće, operete ga i posušite višak vlage.

Jedna od opcija je da začinskim biljem aromatizirate (najbolje maslinovo) ulje. Jednostavno ga ugrijte i prelijte preko začinskog bilja (bosiljka, origana, peršina, kadulje...), a nije naodmet dodati i češnjak, čili ili papar u zrnu– začine kombinirajte po želji i prema onome što vam je dostupno. Na 200 ml ulja stavite oko 2 žlice začina. Neka se namaču dok se sve ne ohladi, zatim procijedite i pohranite aromatizirano ulje u boce. Koristite ga u pripremi salata, pečene ribe i mesa, povrća...

 

Možete napraviti i začinski maslac - tako da u omekšali maslac dodate sitno nasjeckano začinsko bilje i malo soli pa pospremite u posudicu, a nju ili u hladnjak (ako ga namjeravate potrošiti u roku od 10-ak dana) ili u zamrzivač (gdje može stajati i do nekoliko mjeseci).

 

Listiće začina isto tako možete i nasjeckati, njima napuniti kalup za led, do vrha uliti maslinovo ulje te zalediti pa po potrebi stavljati u umake, juhe, variva, kuhano povrće...

 

Zadnja varijanta, koja osim začinskog bilja ne troši druge resurse, je sušenje. Probrane i očišćene listove rasporedite na čisti kuhinjski ručnik i ostavite na prozračnom mjestu dok se ne osuše. Potom ih usitnite i spremite u staklenke ili druge posudice – odvojene po vrstama ili zajedno u jedinstvenoj mješavini.

 

Prstohvat začina, nekoliko kapi aromatiziranog ulja ili kockica začinskog maslaca poboljšat će okus svakog jela!