Imamo ideje za fina zelena jela!
Nema sumnje da je ovo lisnato zeleno povrće svima dobro poznato – posebno ljubiteljima dalmatinske kuhinje. No, ponekad nam se čini kako je i nedovoljno iskorištenog kulinarskog potencijala!
Ako vam dosad i nije bila omiljena, blitvu možda tek zavolite u nekoj od kombinacija koje vam predlažemo. Nije naodmet ni činjenica da ovo povrće obiluje antioksidansima, magnezijem , željezom, vitaminima K, A, E i C te folnom kiselinom, zbog čega preporučamo da vam se na tanjuru nađe što češće!
Kuhate li je u vodi, pazite da je ne prekuhate, a na koji je god način pripremali, ne zaboravite i njene stabljike koje obiluju vlaknima: narežite ih na manje dijelove i pripremite ih zajedno s listovima, samo imajte na umu da ih treba dulje termički obrađivati. Ako ipak ne pripremate cijeli dio stabljike, dio sačuvajte za kuhanje povrtnih temeljaca.
U klasičnim mediteranskih kombinacijama blitvu ćemo naći u društvu maslinovog ulja i češnjaka te krumpira, na lešo, kao vječni prilog. I ta je kombinacija klasik s razlogom – savršeno ide uz meso, ribu a u laganijoj varijanti, tek uz pečena ili kuhana jaja. No, blitva može biti i sastojak niza drugih jela.
Jedite je svježu, kao dodatak salati ili smoothieju, a umjesto dugotrajnog kuhanja, tek je lagano blanširajte u vodi ili kratko popržite na maslinovu ulju.
Ovo su naše fine ideje s blitvom:
Pesto
Pripremite jednostavni, a slasni pesto od svježe blitve: pinjole koji idu u klasični pesto genovese s bosiljkom, slobodno zamijenite sjeckanim orasima. U mužar ili blender ubacite češnjak i sol, zatim blitvu i orahe te Ribanac ili sir pecorino te maslinovo ulje. Začinite s malo soli i svježe mljevenog papra. Na 70-80 g listova blitve ide 1 češnjak te 80-100 g sira te 30-40 g oraha, no količine lako možete prilagoditi svoj ukusu tijekom pripreme. Ulje dodajte malo po malo, a ukoliko je pregust, pesto možete razrijediti i s kojom žličicom vode od kuhanja tjestenine. Naravno, pesto možete poslužiti i uz ribu ili meso, preliti ga po njokama ili njime nadjenuti pizzu.
Rižoto
Zagrijte maslinovo ulje, dodajte sjeckani luk, a nakon par minuta i rižu te pustite da se kratko poprži. Zatim dodajte sjeckani češnjak, podlijte bijelim vinom i povrtnim temeljcem pa pustite da se kuha 20-ak minuta. Kad je riža gotovo kuhana, ubacite narezane listove blitve i pustite da se kuha još nekoliko minuta. Dodajte ribani Ribanac (po želji, no može i cijelu vrećicu) te posolite i začinite svježe mljevenim paprom.
Bijela pizza
Ovdje potražite recept za umak za najfiniju bijelu pizzu (čija će se pikantnost savršeno nadopuniti s blagom blitvom), nadjenite tijesto te zatim slažite listove blitve. Po želji dodajte još i cherry rajčice ili gljive te mozzarellu i ribani Ribanac.
Topla salata s lećom i Salakisom
Na zagrijano maslinovo ulje u posudu dodajte sjeckani luk i češnjak, posolite i popaprite te pustite da se krčka oko 5 minuta. Ubacite šalicu leće, zalijte s dvije šalice vode pa pojačajte vatru sve dok ne zakuha. Zatim malo smanjite vatru kako bi voda i dalje krčkala, a leća se kuhala 30-ak minuta. Kad omekša, a voda ispari, maknite s vatre. Za to vrijeme, operite i očistite svežanj blitve: odvojite listove od tvrđih dijelova stabljike, koje narežite na manje komadiće. Zatim ih oko 5 minuta popržite na maslinovu ulju, posolite i popaprite. Dodajte im i listove blitve i pustite da se sve još malo dinsta. Zalijte s 2-3 žlice vinskog octa i dodajte leću, pa sve lagano izmiješajte. Maknite s vatre i pustite da se ohladi nekoliko minuta. Dodajte komadiće Salakisa, još malo posolite i popaprite te servirajte dok je još toplo!
Lisnati tart
Odvojite listove blitve od tvrđeg dijela stabljike pa ih narežite na trakice. U zdjelici dobro izmiješajte Brzo & Fino kiselo vrhnje, protisnuti češnjak i Salakis. Lisnato tijesto stavite na papir za pečenje pa na lim za pečenje, zarežite lagano sa strane nožem (ne do kraja) i premažite ga smjesom od sira (do ruba reza).
Listove blitve operite i narežite na manje dijelove, pa poslažite po premazanom tijestu. Odozgo malo posolite i popaprite, po želji dodajte dodati nekoliko grančica svježe majčine dušice te lagano pokapajte maslinovim uljem. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva , 25-30 minuta, odnosno dok tart ne dobije lijepu zlatnu boju.
Tjestenina
Ideja za brzinski umak uz tjesteninu: operite blitvu i odvojite zeleni dio od stabljike, koju zatim narežite na manje komadiće. Na tavi zagrijte malo maslaca i maslinova ulja, pa dodajte sjeckani luk i češnjak. Zatim dodajte nasjeckanu stabljiku, podlijte s malo bijelog vina te pustite da se krčka s lukom i češnjakom. Kad stabljike omekšaju, umiješajte narezane listove i pustite da se pirja još nekoliko minuta. Zatim podlijte s malo limunova soka i dodajte nekoliko žlica ribanog Ribanaca. Posolite i popaprite, umiješajte paštu i po želji posipajte sjeckanim orasima i poslužite s još malo Ribanca.
Imate li i vi neki provjereni recept osim blitve na lešo? Podijelite ga s nama!