Hrskave sjemenke obogatit će različita jela
U sezoni bundeve sigurno ste od nje već pripremili koju kremastu juhu, domaće njoke od pečene bundeve ili je iskoristili kao bazu za kolač – poput ovog jednostavnog, aromatičnog zimskog cheesecakea. Od pečene bundeve ili buče, dakle, možete pripremiti štošta, no jeste li znali na koje sve načine možete iskoristiti njene sjemenke?

Koje su i nutritivno vrlo korisne: izrazito su bogate proteinima te su odličan izvor cinka, mangana, fosfora, magnezija, bakra i željeza.

Pečene ili sušene, obogatit će brojna jela, a mi vam donosimo ideje u nastavku.
1. Dodatak juhama
… i to ne samo za ljepši dojam, već i zanimljiviji okus. I ne samo na juhi od bundeve – prvom sljedećom prilikom namrvite ih po svojoj omiljenoj juhi!

2. Dodajte ih u kolačiće
Umiješajte sjemenke u tijesto za klasične kolačiće s komadićima čokolade ili zobene kolačiće sa sušenim voćem.
3. Grickalice
Ispecite sjemenke bundeve, a prethodno ih začinite s malo maslinova ulja, kajenskog papra ili nekog drugog intenzivnog začina (poput curryja) i dobili ste slasnu i zdravu grickalicu!
4. Dodajte ih u kruh
Radite li domaći kruh, u tijesto ubacite i sjemenke! To je odličan način da ga obogatite okusom i nutrijentima.

5. Pripremite pesto
Od sjemenki bundeve može nastati zanimljiv pesto koji ćete poslužiti kao dodatak mesu, povrću ili lagano pečenim filetima svježeg lososa. Na malo ulja kratko popržite 6 žlica neoljuštenih sjemenki. Zatim ih prebacite u blender i ubacite šaku listića i stabljike korijandra te pola žličice sjemenki korijandra. Dodajte pola sitno nasjeckanog režnja češnjaka pa dok se usitnjava, lagano ulijevajte žlicu-dvije soka od svježe limete, 4 žlice vode i 50 ml maslinova ulja. Blendajte dok ne dobijete kremastu smjesu. Posolite, popaprite i po želji dodajte još malo soka od limete.

6. Dodajte ih salatama
Sjemenke će obogatiti različite salate, od klasičnih zelenih do onih s grahoricama. Zanimljiviji okus zajamčen, kao i dodatna hranjiva vrijednost!

7. Namrvite po tjesteninama i rižotima
Dodajte pečene sjemenke bundeve omiljenoj tjestenini ili rižotu. Ako ih pripremate od jednostavnih sastojaka - poput maslaca, sira, vrhnja za kuhanje - sjemenke će im obogatiti okus, ali i izgled. O hrskavom efektu da ne govorimo!

8. Pretvorite u namaz
U pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 15-ak minuta pecite 220 g oljuštenih sjemenki bundeve. Pustite da se malo ohlade pa prebacite u blender i usitnite s dva prstohvata soli i žličicom meda. Blendajte lagano dodajući 2-3 žlice repičina (kanola) ulja. Ako je namaz pregust, dodajte još malo ulja, a po želji i još soli.
9. Servirajte uz sladoled
Pretvorite sladoled od vanilije u nešto posebno!

Prelijte ga bučinim uljem i po vrhu dodajte pečene sjemenke bundeve. Iako se može činiti neobičnim, rezultat je izvrstan!
Nadamo se da ćete nakon ovih prijedloga drugačije gledati na bučine sjemenke. Imate li još ideja kako ih iskoristiti u jelima?