preloader
Kako učiniti povrće finijim

Kako učiniti povrće finijim

Vrijeme je za više povrća na tanjurima, a evo i kako ga učiniti privlačnijim!

Nakon obilnih blagdanskih jela te sveprisutnih kolača, ideja novogodišnjeg „čišćenja“ čini se prirodna. I ne mislimo pritom na trendove i novogodišnje odluke; briga o zdravlju, raznovrsniji okusi i korištenje sezonskih namirnica dovoljno su dobri razlozi da planirate kvalitetnije obroke.

Naravno, ciljamo na povrće, koje zimi možda nije toliko sočno kao ljeti, ali itekako ima svoje „zvijezde“ (i blagotvorne učinke na zdravlje). No ako vam ono samo po sebi nije dovoljno inspirativno ili s mlađim ukućanima vodite bitku svaki put kad ga servirate, imamo ideje kako ga učiniti finijim. I ne zaboravite, ovih se savjeta možete držati tijekom cijele godine.

Začini čine razliku

Izbor sastojaka kojim ćete obogatiti povrće igra veliku ulogu u njegovoj privlačnosti na tanjuru. Ne bojte se obilno koristiti začine i začinsko bilje, suho ili svježe! Prelijete li „obično“ kuhano povrće aromatičnim maslinovim uljem, pa posipate ga pahuljicama čilija ili svježe sjeckanim biljem svakako čini razliku.

Neka začini budu osnova pripreme povrća: na maslinovu ulju prepržite češnjak ili ljutiku, sitno sjeckanu čili papričicu pa zatim dodajte povrće i pustite da se fino obloži aromatiziranim uljem i začinima… Već i sam miris začinskog bilja može jednu brokulu učiniti primamljivijom, a tko zna koje ćete sve kombinacije otkriti!

Istražujte i kombinirajte začine koje možda dosad niste kad je u pitanju povrće: kumin, slatke i ljute papričice, korijander, đumbir… Pred vama su neki novi okusi kupusnjača i korjenastog povrća!

…kao i sjemenke!

Iako ne spadaju u začine, u ovom slučaju sjemenke imaju sličan zadatak: učiniti jela od povrća zanimljivijima. Tostirajte sjemenke sezama ili buče te ih imajte spremne za posipanje prije posluživanja. Pred kraj možete dodati i sjemenke nara, a kad smo već kod voća, može i sušene brusnice ili grožđice!

Nemojte prekuhavati

Povrće koje nije prekuhano zapravo je ukusnije, a u nekim će slučajevima sačuvati više nutrijenata. Svaka čast varivima i lisnatom povrću na lešo, no sljedeći puta napravite mali eksperiment: smanjite vrijeme kuhanja ili kuhanje u vodi zamijenite kuhanjem u pari, blanširanjem ili kraćim dinstanjem na maslinovom ulju. Mogli biste se iznenaditi hrskavošću i finijim okusom povrća.  

Pripremajte pire i dipove

„Zamaskirajte“ povrće usitnjavanjem i pretvorite ga u dip; od korjenastog povrća pripremajte ukusni pire. Za dipove usitnjenom svježem ili kuhanom povrću (ali i grahoricama) dodajte svježi korijandar, sok limete, maslinovo ulje ili pastu od sezama, a pireima maslinovo ulje, maslac, mlijeko ili Brzo & Fino vrhnje te začinsko bilje poput majčine dušice, ružmarin, vlasac i peršin.

Jedite sirovo

Brokula, mrkva, špinat, koromač, cikla i kelj odlični su u svježem, sirovom obliku, stoga ih preporučamo probati u finim zimskim salatama. Salatu od svježeg špinata ili kelja narezanog na trakice začinite maslinovim uljem i limunovim sokom, a možete ih obogatiti i orašastim plodovima te većim komadima ribanog Ribanca. Komorač se odlično slaže s narančom: ne možemo zamisliti bolji dodatak jelu ili međuobrok koji osvježava u zimske dane, a obiluje vitaminima – i okusom!

Nadijevajte

Malo složenija i bogatija preporuka obogaćivanja povrća: nadjevi! Većina povrća koje možemo puniti u sezoni je ljeti: paprike, rajčice, patlidžani i tikvice, a zimi ne zaboravite na tikve. No, to ne znači da ne možete iskoristiti lisnato povrće. Sarma je svakako najpoznatiji primjer, no ako vam i od nje treba odmor, zarolajte kelj! Nadjenite ga kuhanim bulgurom ili kvinojom u kombinaciji s dinstanim lukom ili češnjakom te svježim začinskim biljem. Puniti možete i glavice luka, kojeg je potrebno kratko skuhati, napuniti pa zapeći.


Za kraj, ideja koja će obuhvatiti i nove dodatke povrću, ali i drugačije načine pripremanja – bilo da je riječ o sjeckanju, kuhanju ili začinjanju: istražite na koje se načine priprema u poznatim svjetskim kuhinjama.

Naposljetku, novogodišnje odluke nisu tako naporne ako donose nove recepte.