preloader
Kako ukiseliti povrće?

Kako ukiseliti povrće?

Zimnica se sprema na razne načine, stoga postoje brojni recepti i metode. Točnije, koliko domaćinstava, toliko i recepata. Evo i naših savjeta.

Među mnogim tehnikama konzerviranja povrća najlakša i najbolja svakako je kiseljenje, odnosno svima dobro znana zimnica. Kiseljenjem se čuva izvorna hrskavost povrća i povećava njegova prehrambena vrijednost, i to upravo zahvaljujući procesu fermentacije koji počinje kada se povrće zatvori u staklenku.

Za kiseljenje povrća potrebne su nam sterilizirane staklenke s odgovarajućim poklopcima, sol, ocat i voda. 

 

Vrlo se često dodaje i papar u zrnu te začinsko bilje poput lovora ili kopra, a ponekad i malo šećera. Po želji, mogu se dodati i umjetni konzervansi te vinobran kako bi se produljio vijek trajanja zimnice i spriječilo eventualno kvarenje.

Kako napraviti octenu otopinu?

Omjer vode i octa treba biti 2:1. Jednostavan recept: pomiješajte 6 šalice vode s 3 šalice octa i 1/2 šalice soli te zajedno zakuhajte.

Priprema povrća

Povrće operite, ogulite i narežite na željenu veličinu. Kratko ga blanširajte u kipućoj vodi pa ostavite da se ohladi i tek onda slažite u sterilizirane staklenke. 

Završni koraci pri kiseljenju

Kad pripremljeno povrće slažete u staklenke, ostavite jedan i pol centimetar praznog prostora pri vrhu. Prelijte povrće u staklenki octenom otopinom, ali ne sasvim do vrha jer je vrlo važno ostaviti malo prostora zbog tlaka koji se stvara u procesu fermentacije. 

Prije nego što staklenke zatvorite steriliziranim poklopcima, ostavite da se sve zajedno ohladi.

Na ovaj se način najčešće konzerviraju krastavci, paprike, tikvice, kupus, mrkva, šampinjoni, luk i cvjetača, no svako se povrće može prilagoditi ovakvoj pripremi.

Kad zajedno kiselimo više vrsta povrća, dobijemo svima znanu omiljenu zimsku salatu - turšiju.

Povrće možemo konzervirati i u salamuri, otopini soli i vode, ali i u ulju. U salamuri se najbolje čuvaju masline, a u ulju grilano ili pečeno povrće poput rajčica, artičoka, tikvica, patlidžana i paprika.


Imate li i vi koji dobar savjet za kiseljenje povrća? Podijelite s nama svoj omiljeni recept.