Senf je tajni sastojak jednog zanimljivog, a jednostavnog umaka
Gusti umak od sjemenki biljke gorušice, poznatiji kao senf, nekako najčešće vežemo uz sočne kobasice ili hot dog, no u kulinarstvu on ima mnoštvo primjena.
Zbog njegova osebujnog ljutkasto-slatkog okusa volimo ga staviti u dresing za salate – uz malo limunova soka, maslinova ulja i meda - ili pak samo umiješati u salatu od krumpira. Voli ga i pire-krumpir – dodajte mu žličicu senfa i malo maslaca!
Koristimo ga u marinadama za meso – samo premažite odrezak senfom pa ga prelijte uljem i dodajte crni papar u zrnu.
No, budući da volimo i kremaste umake, senf preporučujemo u ovom jednostavnom, univerzalnom umaku koji će upotpuniti brojna jela! Treba vam samo Brzo & Fino vrhnje za kuhanje, senf te prstohvat-dva papra.
Vrhnje zagrijte u tavi, umiješajte senf i popaprite. Miješajte na vatri minutu-dvije, dok se lagano ne zgusne, pa posolite po želji. Možete koristiti obični senf ili dijon, koji će osim posebne arome umaku dati i drukčiju teksturu. Po želji dodajte nekoliko kapi limunova soka.
Ovaj umak je idealan spoj blagog, mliječnog okusa vrhnja i oštrine za koju je zaslužan senf. Odlično će se slagati s mesom, povrćem ili gljivama – nešto kao pojednostavljena verzija jednog od najpoznatijih umaka francuske kuhinje, béarnaise, koji se priprema od vina, octa, ljutike, estragona (zmijske trave), žumanjaka i maslaca...
Evo i nekoliko jela koja možete začiniti jednostavnim umakom od senfa i vrhnja!
Piletina u tavi
U tavi zagrijte ulje, pa stavite pileća prsa. Dinstajte ih na srednjoj vatri, posolite i popaprite. Kad su pečena, izvadite ih na tanjur. U tavu ulijte vrhnje, senf, popaprite, posolite i promiješajte. Po želji možete dodati i malo bijelog vina – u tom slučaju ostavite na vatri dok se umak lagano ne reducira. Prelijte piletinu umakom prilikom posluživanja!
Pečeno povrće
Na limu za pečenje pecite povrće po želji – krumpir, mrkvu, kelj, šparoge… Prije pečenja povrće je dovoljno lagano posoliti, popapriti i pokapati maslinovim uljem. Kad postigne željenu hrskavost, prelijte ga toplim umakom od Brzo & Fino vrhnja za kuhanje i senfa.
Gljive s tjesteninom
Na sjeckanom luku i ulju pirjajte gljive. Kad dobiju lijepu zlatnosmeđu boju, dodajte dijon senf i malo bijelog vina. Neka se sve lagano krčka, zatim zalijte vrhnjem za kuhanje, posolite i popaprite. Umiješajte nekoliko žlica ribanog Ribanca i tjesteninu s još malo vode od kuhanja. Začinite svježe mljevenim paprom!
Volite li i vi senf u kulinarstvu? Podijelite s nama svoju kulinarsku tajnu!