preloader
Kako upotrebljavati vino u kuhanju

Kako upotrebljavati vino u kuhanju

Niste popili bocu vina do kraja? Odlično, jer imamo prijedloge kako ga pametno iskoristiti.

Ako vam u hladnjaku već danima stoji otvorena boca vina koje ne planirate popiti, nemojte ga prolijevati. Iskoristite ga u kuhanju, a za pijuckanje slobodno otvorite novu bocu!

Trajnost otvorenog vina ovisi o njegovoj vrsti. Mlada vina kraće traju, dva do tri dana, dok ona starija mogu stajati otvorena oko tjedan dana. Iznimka su desertna vina, poput porta, koja mogu trajati puno dulje – čak godinu dana. Dobra je stvar što vino uvijek možete pametno iskoristiti, čak i ako je prošlo dulje vrijeme otkad ste ga otvorili. Prikupili smo nekoliko najboljih načina:

Kockice vina za kuhanje

Zamrznite vino u kalupu za led i iskoristite ga za kuhanje! Ovo možete napraviti i sa svježe otvorenim vinom i unaprijed eliminirati ostatke. Vino se neće u potpunosti zamrznuti, a jedna „vinska kocka“ zamijenit će u receptu navedenu žlicu-dvije vina.

Pekmez od vina

Odličan način da iskoristite višak crnog vina je pekmez, koji će se lijepo uklopiti u sirnu platu. Za količinu od oko 375 ml vina treba vam oko 200 g šećera, zvjezdasti anis, klinčić, štapić cimeta i sjemenke mahune vanilije. Zagrijte sve sastojke na vatri i miješajte 20-ak minuta, dok se ne reducira. Prebacite u steriliziranu staklenku i pustite da se ohladi. Čuvajte u hladnjaku do mjesec dana.

Preljev od vina i voća

Pripremite voćno-vinski preljev od suhih smokava, šljiva ili grožđica. Šaku suhog voća i nekoliko grančica majčine dušice stavite u staklenku i zalijte crnim vinom. Ostavite da stoji tjedan dana u hladnjaku, pa izvadite majčinu dušicu. Tada će biti dobro kao preljev za sladolede ili kolače, a može trajati i nekoliko tjedana.

Domaći ocat

Jednostavno pripremite domaći ocat, bez obzira na vrstu vina. Na sobnoj temperaturi ostavite otvorenu bocu vina (ili samo poklopljenu čepom). Vino će se nakon nekoliko dana ukiseliti, odnosno doći će do octenog vrenja. U dobivenu kvasinu možete i naknadno doliti vino. Također, ocat možete preliti u steriliziranu staklenku, te uz novu količinu vina dodati i začine te ga tako aromatizirati. Za to će poslužiti čili papričice, češnjak, bosiljak… Ako ne želite jaku aromu, nakon nekog vremena ih izvadite. Obavezno sve radite čistim priborom!

Reducirani vinski umak

Iskoristite malu količinu vina za odličan umak koji možete preliti po salati, pečenom povrću ili gljivama, dodati mesu ili gurmanskom sendviču. Za 180 ml vina trebaju vam 4 žlice balzamskog octa, sitno nasjeckana ljutika, kockica maslaca, žlica brašna i grančica ružmarina. Prvo na maslacu pirjajte ljutiku i brašno 3-5 minuta. Zatim umiješajte vino, ocat i ružmarin. Pustite da se krčka dok se umak ne reducira, odnosno volumen ne smanji za pola. Na kraju posolite i popaprite pa servirajte s namirnicama po želji! Umak će biti slađi što je postotak alkohola u vinu veći.

Čišćenje

Bijelo vino možete iskoristiti i za dezinficiranje kuhinjskih površina (pripazite s pločama od granita jer ga kiselina može nagristi), možete ga uliti u bocu s raspršivačem i upotrijebiti za čišćenje staklenih površina ili pak ispiranje pesticida s voća i povrća.

Kako vi iskorištavate vino koje vam više nije ukusno za piće?