Iskoristite sav potencijal sočnih krušaka!
Volite fine zalogaje. U načelu volite i kruške, ali ne znate točno što s njima, osim ih jesti svježe ili stavljati u smoothieje ili u pokoji kolač. Više nemate izgovora, jer mi imamo ove fine slatke i slane ideje.
Karamelizirane, s bučom i orašastim plodovima
Kombinacija kruške i bundeve prava je definicija jeseni na tanjuru! Prepolovite kruške i izdubite koštice te malo mesa, a zatim ih nadjenite bundevom narezanom na kockice. Pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta, a kad su gotove prelijte medom i posipajte sjeckanim pistacijama!
Prilog mesu
Već znamo koliko se dobro s pečenjima slažu jabuke ili grožđe, pa zašto ne bi i kruške? Slatkasti okus kruške odličan je zaokret kod klasičnog pečenja. Možete ih dodati i zajedno s krumpirima, mrkvama ili lukom. Jednostavno ih ubacite u pećnicu, zajedno s mesom, prelijte s malo maslinova ulja te po potrebi okrenite tijekom pečenja. I ubacite koju grančicu ružmarina!
Zapečene, sa sirom i medom
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Prerežite kruške na pola i izdubite sjemenke. Okrenute prema gore, poslažite ih u lim za pečenje i prelijte medom ili rastopljenim maslacem, pa dodajte još koju grančicu majčine dušice ili ružmarina. Zatim ih pecite 10-ak minuta, dok potpuno ne omekšaju. Izvadite ih, pustite da se malo ohlade pa u udubine utisnite komadić brieja ili gorgonzole u količini od žličice. Prelijte s još malo meda i posipajte orašastim plodovima.
Čips
Zdravi čips iz pećnice odavno je osvojio foodieje, a kako je riječ o izuzetno jednostavnom receptu, činilo nam se nepravedno zaobići ga i kod krušaka. Posebno ako mališanima želite pod svaku cijenu 'podvaliti' više voća, grickalica je odlična prilika. Narežite kruške na tanke ploške, prebacite ih na papir za pečenje. Pecite (točnije, sušite) na 100-110 stupnjeva sve dok ne postanu hrskave (može trajati sat-dva ili više, ovisno o pećnici). Savjet: pecite na programu vrućeg zraka (i za svaki slučaj namjestite alarm!). Servirati ih možete i uz Dukatos natur u koji ste umiješali žličicu pekmeza ili meda
Svježe, sa svježim sirom na tostu
Savršen doručak ili međuobrok kad vas uhvati želja za slatkim: prepržite tost, premažite ga Dukatelom ili ricottom, poslažite na ploške narezane kruške i prelijte medom. Orašasti plodovi su dobrodošli!
Nađu li se i kod vas kruške na tanjuru u malo drugačijim izdanjima?