preloader
Karamel, ta mirisna slatka napast

Karamel, ta mirisna slatka napast

Bilo da ga jedemo u obliku bombona ili upotrebljavamo u izradi slastica, okus karamela nam je drag i neodoljivo nas podsjeća na slatko djetinjstvo.

Što je točno karamel? To je pripravak na bazi šećera (bijelog, ali i smeđeg) koji se miješa s vodom, vrhnjem za šlag, mlijekom, maslacem, ponekad se dodaju i boje, te se kuha na određenoj temperaturi.


Karamel je gusta, ljepljiva, šećerna masa konzistencije slične onoj meda, koja u kuhinji nalazi brojne primjene. Tako okus karamela možemo naći u palačinkama, sladoledu, kolačima, pudinzima i desertima koji se - poput rožate - kuhaju u vodenim kupeljima.

Vrste karamela razlikujemo po boji i konzistenciji, ovisno o temperaturi kuhanja.


Svijetli karamel je bojom i konzistencijom sličan medu od bagrema, polutekući je, dobiva se na temperaturi od oko 160 stupnjeva i idealan je kao umak za deserte poput sladoleda i panna cotte te kao preljev za palačinke i pite.

Za tamni je karamel potrebna nešto viša temperatura vrenja , od oko 170 stupnjeva. Smjesa poprima tamnu boju jantara, vrlo kratko je polutekuća, a potom se hlađenjem kristalizira i stvrdnjava. Ovaj tip karamela koristi se za slastice koje se kuhaju u vodenoj kupelji, poput creme caramela ili naše rožate, kao i u tradicionalnim slasticama poput krokanta.


A što kažete na slani karamel? Takav se karamel koristi ponajprije kao nadjev za palačinke ili u izradi sitnih kolačića, a možete ga i namazati na kruh za slatke doručke. Radi se tako da se šećeru umjesto vode dodaju maslac, slatko vrhnje i sol, a tekstura i boja slične su gustoj kremi od lješnjaka.

Jesen nam je već dobrano zakucala na vrata – zašto ne biste napravili jabuke obložene karamelom ili karamelom aromatizirali omiljeni kakao?


Ako želimo napraviti toffee, hrskavu karamelu koja se topi u ustima, slatki bombon koji oduševljava još od djetinjstva, umjesto vode treba dodati maslac (u nekim slučajevima mlijeko ili mješavinu mlijeka i vrhnja za šlag). 

 

Karamel se razlikuje od karamele iako im je baza vrlo slična, i za njih se često kaže da su braća od istog oca i dvije majke.