preloader
Karamelizirani luk

Karamelizirani luk

Svakodnevna i skromna namirnica vrlo jednostavno može postati pravi gastronomski užitak

Luk, bio on srebrenac, žuti ili ljubičasti, osnovna je namirnica u svakoj kuhinji i baza brojnih jela - prvenstveno umaka, variva i juha, a često se nađe i među pirjanim ili pečenim povrćem i mesom. No, luk i samostalno može zasjati - sve što mu treba malo je začina i uporno miješanje na laganoj vatri. Proces karamelizacije pretvorit će intenzivan okus sirovog luka u blag i slatkast.

Priprema

Počnite s minimalno dvije do tri veće glavice luka narezane na tanke ploške. S obzirom na brojne mogućnosti kasnijeg korištenja, preporučujemo da istrpite eventualne suze prilikom rezanja i odmah pripremite veće količine luka. Stavite ga u duboku tavu ili lonac i dodajte malo masnoće (maslinovo ili neko drugo biljno ulje, a dobro će doći i kockica maslaca), sol i začine po želji (malo dimljene paprike, čilija i/ili majčine dušice uvijek je dobrodošlo). Uz povremeno miješanje pirjajte na laganoj vatri sve dok luk sasvim ne omekša i dok ne dobijete smjesu nalik na džem.

Trikovi

Zbog prirodno prisutnih šećera karamelizacija će se odviti u svakom slučaju, no ubrzat ćete je dodavanjem male količine smeđeg šećera. Također, dok pirjate luk, sve i da ste najažurniji u miješanju, najfiniji sitni komadići sigurno će se primiti za dno tave ili lonca – a tu uskače balzamski ocat! Deglazirajte posudu s manjom količinom octa, koji će uz to u slatkasti karamelizirani luk unijeti i poželjnu dozu kiseline. Potom pustite da sva tekućina ispari i luk je spreman.

Čuvanje

Ako ga ne planirate potrošiti odmah, karamelizirani luk pospremite u staklenke ili neke druge posude s poklopcem i čuvajte u hladnjaku. Idealno je da se potroši kroz 10-ak dana, ali iskreno sumnjamo da će vam potrajati toliko.

Kombiniranje

Karamelizirani luk izvrstan je kao namaz na kruhu ili dodatak bogatijim sendvičima i burgerima. Odlično paše i uz pečeno meso i povrće. Možete ga dodati i u omlete, quicheove i slična jela koja se baziraju na jajima, tijestu i siru. Kad smo kod sira – neka karamelizirani luk postane i dio sirne plate! Osim toga, ovako pripremljen, može poslužiti i kao baza za poznatu francusku juhu od luka.

 

Dakle, preostaje vam samo da se bacite na karamelizaciju i uživate u bezbrojnim kombinacijama!