Što je jutro bez mirisne šalice kave? Sumrak, pitate li kavopije i niskotlakaše. Šalu na stranu, ispijanje jutarnje kave većini radnog stanovništva predstavlja mirisni ritual kojim započinje dan, bilo da je užurbani radni ili lijeni neradni.
Ono što posebno cijenimo kod kave jest što se brzo od najpopularnijeg sredstva za buđenje može pretvoriti u fini topli napitak, ma čisti užitak!
Bez obzira na to igrate li za tim turska, espresso, filter ili instant kava, slobodno eksperimentirajte sa začinima.
Želite li začiniti dan, s cimetom, muškatnim oraščićem, mljevenim đumbirom, klinčićima, kardamomom ili crnim paprom nećete pogriješiti. Začine možete prije pripreme pomiješati s mljevenom kavom ili posuti po vrućem napitku netom prije konzumacije. Omjeri, naravno, ovise o ukusima, ali ¼ žličice odabranog začina je minimum, idealno je barem ½ žličice, dok s cimetom možete biti i slobodnije ruke, a preporučuje ga se i umjesto šećera. Također, prije prvog gutljaja ne zaboravite duboko udahnuti i pustiti da kombinacija mirisa razbudi usnule moždane vijuge.
Kavu možete aromatizirati i vanilijom. Dovoljno je da u posudu u kojoj držite kavu stavite nekoliko mahuna vanilije. Što je vanilija dulje u posudi, aroma će biti intenzivnija.
Sličan je postupak s narančom. Ako u kavu naribate malo narančine kore, vaš će omiljeni napitak poprimiti nježnu citrusnu notu.
Ljubitelji punijeg okusa uživat će ako šalicu omiljenog crnog napitka umjesto šećerom zaslade medom. Ova kombinacija toliko je fina da su se na tržištu pojavile i posebne mješavine meda koje čuvaju okus i miris kave. Ako niste isprobali, svakako preporučujemo!
Ljubitelji punijeg okusa uživat će ako šalicu omiljenog crnog napitka umjesto šećerom zaslade medom.
O tome koliko je ukusna kombinacija čokolade, pogotovo bijele, i kave, znaju već i ptice na grani. U šalicu netom skuhane kave dodaje kockicu čokolade, miješajte dok se potpuno ne rastopi i uživajte, gutljaj po gutljaj. Viša bi razina u ovom slučaju bila šalica kave upotpunjena domaćom karamelom, no nećemo vam zamjeriti ako posegnete za kupovnom inačicom. U ljubavi (prema kavi) sve je dozvoljeno!
Sljedeće kombinacije preporučuju se isključivo vikendom jer uključuju alkohol. Srećom, aromatiziranje kave jeftinim rumom i brandyjem stvar je prošlosti, danas se kava sljubljuje s aromatičnim domaćim likerima. Orah, badem, lješnjak, naranča, čokolada ili - pazite sad - kava, odličan su izbor i imaju našu toplu preporuku.
Posebnu kategoriju kavoljubaca čine oni koji podržavaju isključivo njenu neraskidivu vezu s mlijekom uz povremene izlete sa šlagom. Pjenastu strukturu možete postići običnom ručnom ili električnom pjenjačom, ali i staklenkom koju ste do pola napunili mlijekom, dobro protresli i stavili zagrijati u mikrovalnu pećnicu na pola minute te ponovno protresli prije dodavanja kavi.
Za kremastiju inačicu kave s mlijekom dodajte malo Brzo & Fino vrhnja za šlag, a za najkremastiju umjesto mlijeka na vrh šalice jednostavno stavite žlicu šlaga.
Za kraj vam moramo nešto priznati! Postoje trenuci kad nam nikakve dodatne arome nisu potrebne pa uživamo u kavi iz turske izreke - crnoj poput pakla, jakoj poput smrti i slatkoj poput ljubavi.