preloader
Koje namirnice kombinirati s kojim svježim začinima

Koje namirnice kombinirati s kojim svježim začinima

Začinsko bilje uvijek je adut u kuhanju – neko koristimo češće, neko možemo uzgojiti sami, a pravilnim čuvanjem produljujemo mu vijek i iskorištavamo zalihe na najfiniji način!

Prvo – o pripremi: sjeckajte ovisno o tome koristite li ga tijekom kuhanja ili pred kraj.

Tijekom kuhanja možete ubaciti veće komade – grančicu majčine dušice, ružmarina, cijeli režanj češnjaka… koje ćete lako ukloniti prije posluživanja.

Dodavanje na kraju zahtijeva sitnije sjeckanje: u kraćem vremenu pustit će više arome i stopiti se s jelom. 

Ovo su neka osnovna pravila kombiniranja začinskog bilja i ostalih namirnica:

Bosiljak

…voli umake: pesto, umake na bazi rajčica i juhu od rajčica, povrtna variva.

Od povrća se najbolje slaže s rajčicama, paprikama, patlidžanom i tikvicama.

Kombinirajte ga s piletinom, govedinom ili ribom.

Vlasac

…voli krumpir, luk, poriluk i šparoge. Od namirnica bogatih proteinima – jaja, piletinu, ribu i školjke. Sitno nasjeckan savršen je dodatak umacima i juhama te rižotima

Kopar

…voli krastavce, krumpire, mrkvu, kupus, mahune i rajčice. Posebno se dobro slaže s umacima na bazi jogurta (salata od krastavaca s koprom, Dukatosom i malo češnjaka!) te salatama od krumpira, omletima i raznim preljevima za salatu. 

Korijandar

…voli avokado, paprike, leću i rajčice. Od mesa – piletinu, janjetinu, ribu i školjke. Odličan je dodatak umacima na bazi curryja, salsa i guacamole dipu, chutneyima i salatama

Menta

…voli rajčice, tikvice, patlidžan, krumpir, mrkvu, leću i mahunarke… i lubenicu! Od mesa je kombinirajte s janjetinom, a savršeno će se uklopiti u marinade, voćne salate, umake s curryjem, juhe i razne kremaste umake.

Origano

…osim kao dodatak pizzi, sjajno paše u umaku od rajčica, a voli artičoke, patlidžane, papriku, gljive, tikvice, rajčice i krumpir. Origanom začinite piletinu, govedinu, janjetinu i ribu te ga dodajte dresinzima.

Mažuran

…voli mrkve, grašak, špinat, tikvice i rajčice. Dodajte ga punjenju za meso, rižotima i juhama, dresinzima te jednostavnom umaku od maslaca. Od mesa kombinirajte s govedinom i piletinom.

Kadulja

…od povrća voli bundevu(ovdje potražite recept za njoke od bundeve u umaku od maslaca i kadulje), ali i prokulice, patlidžan te grašak. Od mesa bira svinjetinu, govedinu i puretinu. Kao stvorena je za jednostavni umak od maslaca te kao dodatak rižotima i pečenom povrću.

Ružmarin

…voli gljive, krumpir, rajčice i grašak, a od mesa janjetinu, piletinu, svinjetinu te ribu. Savršen je dodatak focacciiili umaku od rajčice, juhama i varivima te pečenom povrću.

Majčina dušica

…voli mrkvu, krumpir, bundeve, grašak i rajčice. Odličan je dodatak piletini, svinjetini, janjetini i pačetini te ribi, a oplemenit će razna rižota, variva, dipove, umake od rajčica i pečeno povrće.

Peršin

Jedan od najčešće korištenih začina podjednako voli i piletinu i ribu, govedinu i janjetinu te gljive, krumpir, tikvice, grašak, krastavce i rajčice. Uvijek je dobar dodatak umacima ili sitno nasjeckan kao završetak jela, no može biti i odličan sastojak osvježavajuće salate.

 

I za kraj – kad koristite svježe začine, potrebno ih je dodati oko tri puta više od sušenih, a najčešće ih dodajemo pred kraj kako bi se bolje osjetila aroma. Ovo se odnosi na nježnije začine poput bosiljka i peršina, dok su majčina dušica ili ružmarin „čvršći“ te njihova aroma dolazi do izražaja sušenjem.

Sušeno začinsko bilje bolje je dodavati jelima koja se dulje kuhaju jer se njihova aroma lagano oslobađa tijekom kuhanja.

 

Imate li i vi svoju formulu za kombiniranje začinskog bilja s drugim sastojcima u pripremi jela?