preloader
Koliko koje povrće može stajati?

Koliko koje povrće može stajati?

Planirajte tjedni jelovnik prema svježini namirnica!

Kupujete li na tržnici veće količine različitog svježeg povrća, vjerojatno zalihe nećete iskoristiti odjednom, pa nije naodmet znati kako ga pripremati pravilnim redoslijedom. Ovo je posebno važno ako vam „uleti“ dobra prilika, pa se zaletite i kupite previše! Konzumiranjem namirnica kad su najsvježije uživamo u boljem okusu, ali i sprječavamo njihovo propadanje i izbjegavamo mrsko bacanje hrane. Srećom, neke vrste povrća mogu malo dulje stajati – samo je važno znati koje!

Iskoristiti što prije! (3-5 dana)


U ovu skupinu spada lisnato, nježnije povrće: špinat, blitva, radič, kovrčavi kelj, zatim šparoge (omotajte ih vlažnim papirnatim ručnikom ili stavite u čašu vode) te rajčice (preporučujemo da ih ne držite u hladnjaku). Od začina korijandar, bosiljak i vlasac. Već narezani luk također iskoristite u ovom roku!

Iskoristiti uskoro (5-7 dana)

U ovu skupinu spadaju artičoke, rikola, paprike, brokula, cvjetača, prokulice, kelj, mladi krumpir, krastavci, patlidžan, tikvice, dinja, već narezana bundeva, gljive (držati u papirnatoj vrećici u hladnjaku) te mladi luk, poriluk, komorač, zelene salate, đumbir i rotkvice. Od začina menta, ružmarin i majčina dušica.

Može sačekati (više od 2 tjedna)

S ovim povrćem zaista ne trebate žuriti: cikla, crveni i bijeli kupus, mrkva, celer, luk (držite ga dalje od krumpira), češnjak (na sobnoj temperaturi, ali može stajati i u hladnjaku), pastrnjak, krumpir i bundeva (izvan hladnjaka).

 

Većinu povrća dobro je držati u plastičnoj vrećici, a budući da zahtijeva malo vlage, najbolja pozicija u hladnjaku je ladica – na kojoj se najčešće i nalazi oznaka za povrće!