preloader
Kombinacije povrća i začina koje morate probati

Kombinacije povrća i začina koje morate probati

Nikad dosta ideja kojima povrće možemo učiniti zanimljivijim!

Tržnice su svakim danom sve šarenije, pa je i planiranje proljetnih menija slađe. Naši će prijedlozi dobro doći onima koji ne znaju kako u zimsko-proljetnom razdoblju obogatiti okus cvjetače, mrkve i prokulica – ali i svima koji su se već izguštali u klasičnim načinima pripreme te su spremni na još više boje i okusa!

Recept je jednostavan: svježe, sezonsko povrće, malo intenzivniji začini i pravac pećnica! Rezultat su brza i fina jela s novim okusima – kojih nikad ne može biti previše, ako se nas pita.
Sve što trebate je pomiješati povrće i začine te prepustiti pećnici da odradi ostatak posla (vi za to vrijeme možete smišljati  koje kombinacije začina možete koristiti sljedeći put). U slast!

Cvjetača + kurkuma + kumin

Očistite cvjetaču i narežite je na cvjetove, pa prebacite u zdjelu. Dodajte 3 žlice maslinova ulja, žličicu kurkume i žličicu kumina te malo soli. Sve dobro izmiješajte, a  možete dodati i usitnjeni češnjak, crvenu papriku, pahuljice čilija…

Prebacite u lim na papir za pečenje i pecite na 200 stupnjeva 20-ak minuta odnosno sve dok cvjetača ne omekša i ne poprimi lijepu zapečenu boju. Poslužite toplo, posipano svježim korijandrom ili peršinom uz dip od Brzo & Fino kiselog vrhnja i sjeckanog svježeg korijandra ili peršina.

Prokulice + češnjak + Ribanac

Prokulice neki vole baš onakve kakve jesu, dok će ih drugi, zbog njihova intenzivnog okusa, uvijek radije malo „zamaskirati“. Imamo prijedlog koji bi mogao usrećiti sve: prokulice u kombinaciji s češnjakom i Ribancem.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva, prokulice očistite i prepolovite. Za količinu od oko ½ kg, pomiješajte ih s nekoliko žlica maslinova ulja, malo soli i papra,  žličicom češnjaka u prahu i s 30 g krušnih mrvica i 30 g svježe ribanog Ribanca. Izmiješajte pa prebacite na papir za pečenje i pecite 20-ak minuta dok ne omekšaju i ne dobiju lijepu zlatnosmeđu boju. Poslužite uz dip od majoneze, senfa i kiselog vrhnja te malo češnjaka u prahu i limuna, u koji možete dodati i malo sušene majčine dušice.

Mrkva + čili + cimet  

Ako ste se već zasitili mrkve, vrijeme je za jedan začinjeni, malo egzotičniji prijedlog. 
Za količinu od ½ kg mrkve trebat ćete: 2 žlice maslinova ulja, pola žličice soli, malo mljevenog papra, čili u prahu (pola žličice do žličice – ovisno koliko začinjeno volite) i pola žličice mljevenog cimeta. Ovu kombinaciju još možete i preliti kombinacijom maslaca i meda (što toplo preporučamo)!

Očistite mrkvu i narežite je dijagonalno na veće dijelove. Prebacite na papir za pečenje, pa ih prelijte maslinovim uljem, posolite i dodajte začine. Lagano promiješajte i pecite oko pola sata. Kad su pri kraju, u tavi rastopite 15 g (1 žlicu) maslaca, pa smanjite vatru i ostavite još nekoliko minuta. Nakon što se počinju pojavljivati mrlje zlatne boje, uklonite maslac s vatre i umiješajte žlicu meda i prelijte po pečenim mrkvama.

 

Kako vi začinjate povrće? Podijelite omiljene kombinacije s nama!