Vječni prilog u glavnoj ulozi
Iako ga pripremamo na bezbroj načina, čini nam se da je krumpir nepravedno zapostavljen kod izbora glavnog jela.
Volimo ga pečenog, prženog, kuhanog, kao pire... No način pripreme može biti inspiracija za neke nove gurmanske doživljaje.
Uživajte u našim prijedlozima:
Punjene pole
Na popisu jela od krumpira nezaobilazni su oni pečeni i punjeni! Poslužen uz salatu, tako pripremljen krumpir može biti i glavna zvijezda jelovnika. Zagrijte pećnicu na 200-220 stupnjeva. Krumpire dobro iščetkajte i natrljajte uljem pa slažite na papir za pečenje. Pecite ih dok ne omekšaju - ovisno o veličini, trebat će vam 50-60 minuta. Zatim ih narežite na polovice ili četvrtine i lagano izdubite (samo sredinu). Poslažite ih na papir za pečenje, posolite i popaprite. Na tavi ispržite malo slanine, posušite je na papirnatom ručniku, narežite na manje komadiće i pomiješajte s 300 g ribanog Dimsija, sjeckanim peršinom i malo crvene paprike. Smjesu dodajte u izdubljene polovice pa još jednom zapecite dok se sir ne rastopi, oko 20 minuta. Kad su pečeni, posipajte sjeckanim vlascem ili mladim lukom i dodajte žličicu Brzo & Fino kiselog vrhnja.
Okruglice od kuhanog krumpira i jaja
Inačica tzv. škotskih jaja s krumpirom umjesto mljevenog mesa! No, možete ih pripremiti i samo od krumpira i začina, bez jaja u sredini. Skuhajte 4-5 manjih krumpira pa ih usitnite vilicom. Dodajte 80 g ribanog Ribanca, sjeckani mladi luk (zelene dijelove) ili vlasac, nasjeckanu slaninu, peršin, malo ljute papričice, sol i papar te sok od pola limuna i dobro izmiješajte. Pustite da se ohladi. Skuhajte 4-5 jaja (stavite ih u hladnu vodu pa kuhajte 3 minute nakon što zakipi) i prebacite u posudu s hladnom vodom kako biste ih lakše ogulili. Od smjese formirajte okruglice s oguljenim cijelim jajetom u sredini (pomaže ako smjesu izvadite na komad plastične folije, postavite jaje u sredinu pa sve zamotate i ujednačite rukama preko folije). Ostavite u hladnjaku pola sata do sat vremena. Izvadite iz folije, uvaljajte u razmućeno jaje i krušne mrvice pa ispržite u tavi!
Složenac od krumpira i Ribanca
Ovo je jelo toliko jednostavno pripremiti da ćete ga poželjeti uvrstiti u redovni jelovnik! Ogulite krumpire i narežite ih na tanke ploške (najveći dio posla je gotov!). Prebacite u zdjelu i prelijte rastopljenim maslacem. Posolite, popaprite i dodajte sitno sjeckanog češnjaka. Dobro izmiješajte i prebacite u kalup za pečenje tako da ploške slažete okomito na dno, jednu uz drugu, dok ne ispunite cijeli kalup. Još malo posolite i popaprite pa pecite na 200 stupnjeva oko sat vremena. Izvadite iz pećnice, obilno posipajte ribanim Ribancem i umetnite nekoliko grančica ružmarina. Pecite još 30-ak minuta.
Gratinirani krumpir
Ako postoji jelo u kojem je krumpir zvijezda, onda je to gratinirani krumpir ili gratin dauphinois, koji je ime dobio po povijesnoj francuskoj regiji Dauphiné. Ogulite i na ploške narežite 1 kg krumpira, pripremite 2 pakiranja Brzo & Fino vrhnja za kuhanje od 500 g i 2 režnja češnjaka. Natrljajte posudu češnjakom, a ostatak nasjeckajte na sitne komadiće. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Dno posude prelijte vrhnjem, malo posolite i popaprite i slažite sljedećim redoslijedom: sloj krumpira, češnjaka, sol i papar. Tako slažite do vrha, a na kraju prelijte vrhnjem.
Souffle od slatkog krumpira
Slatko na kraju, jer slatki krumpiri mogu biti odličan sastojak kolača. Najčešće je u toj ulozi narančasti batat, a nađe li vam se pri ruci onaj ljubičasti, svakako od njega pripremite ovaj sufle! Za dva serviranja potrebna su vam 3 batata. Izbodite ih vilicom, poslažite na papir za pečenje i pecite oko 50 minuta na 200 stupnjeva. Pecite dok ne budu posve mekani (probajte vilicom). Kad se ohlade, izdubite ih i prebacite meso batata u blender. Dodajte žličicu cimeta u prahu, 2 žlice smeđeg šećera, žličicu ekstrakta vanilije i prstohvat soli. Smjesi dodajte 4 bjelanjka i izblendajte. Izlijte je u dva manja kalupa i pecite 30-40 minuta. Poslužite uz žlicu Brzo & Fino tučenog vrhnja za šlag!
Nadamo se da smo vas ovim prijedlozima inspirirali da krumpiru dodijelite neke važnije uloge u jelovniku! I svakako svoj omiljeni recept od krumpira podijelite s nama.