preloader
Magični sastojak u kuhinji - soda bikarbona

Magični sastojak u kuhinji - soda bikarbona

Soda bikarbona, inače derivat soli, ima snažno alkalno djelovanje i korisna je u svakom kutku doma. Tako i u pripremi hrane postoje mnogi korisni načini njene primjene.

U pečenju

Zavirite li u prosječnu kuhinju, vrlo je vjerojatno da ćete naići na sodu bikarbonu, i to baš negdje u blizini sastojaka za izradu kolača. To nije slučajnost jer se soda bikarbona najčešće koristi upravo u tu svrhu – kao dodatak ili zamjena za prašak za pecivo u biskvitima. Prstohvat sode bikarbone poboljšat će i teksturu prhkog tijesta, a možete je dodati i u smjesu za palačinke kako bi postale prozračnije i mekanije. Također, u kombinaciji s jednakom količinom limunske kiseline, soda bikarbona može zamijeniti kvasac u dizanim tijestima (ako nemate vremena čekati da se kvasac aktivira ili ga izbjegavate jesti).

U kuhanju

Posegnite za sodom bikarbonom i kad trebate omekšati neku namirnicu – bilo da je riječ o žilavom mesu, koje će mariniranjem u sodi bikarboni postati puno podatnije, ili mahunarkama i grahoricama koje će se puno brže skuhati dodate li im žličicu sode bikarbone.

Neutralizacija kiseline 

Umak od rajčice vam je prekiseo? Pobjeglo vam je malo više octa no što je trebalo? Činilo vam se da je sok od jednog limuna baš taman, a zapravo je previše? Sve te situacije spasit će prstohvat sode bikarbone koja, s obzirom na svoj lužnati PH, odlično neutralizira kiselost!

Čišćenje

Soda bikarbona se može koristiti kao prirodno sredstvo za čišćenje po cijelom kućanstvu, ali i za učinkovito čišćenje povrća i voća od kojekakvih sredstava za zaštitu kojima je tretirano. Samo je dodajte u hladnu vodu (2 žlice na pola litre vode) i potopite namirnice na 10-ak minuta.

Neka soda bikarbona postane i vaš saveznik u kuhinji!