Otkrijte pet načina na koje volimo pripremati mahune.
Mahune su tijekom ljetnih mjeseci vrlo često na jelovniku. A kako ih najbolje pripremiti? Mi savjetujemo - na jedan ovih pet načina.
Mi mahune pripremamo na ovih pet načina:
Mahune u varivu
Najčešći način kuhanja mahuna; mahunama odrežite krajeve, luk nasjeckajte na sitno i pirjajte na ulju, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, koncentrat rajčice ili pasiranu rajčicu, protisnuti češnjak i mahune, zalijte vodom i kuhajte jedno pola sata. Dodajte na kockice narezani krumpir, posolite i kuhajte dok krumpir ne omekša. Po želji dodajte malo brašna koje ste razmutili s vodom kako biste zgusnuli jelo. Za poseban užitak dodajte žlicu-dvije Brzo & Fino kiselog vrhnja.
Mahune na salatu
Najjednostavniji način za spremanje mahuna; mahunama odrežite krajeve i stavite ih kuhati u posoljenu vodu, kuhajte oko 20 minuta pa dobro ocijedite i ohladite. Napravite dresing od ulja, octa, soli i sitno sjeckanog češnjaka pa prelijte po mahunama, ostavite pola sata da se sve prožme i poslužite.
Mahune s jajima
Brzinsko jelo koje oduševljava i najzahtjevnije; mahunama odrežite krajeve i narežite ih na manje komade. Na ulju ispirjajte luk, ubacite mahune i lagano pirjajte, posolite i dodajte malo sjeckanog peršina i vode pa lagano pirjajte dok mahune ne omekšaju. Kad su mahune dovoljno kuhane, ubacite jaja koja ste razmutili vilicom. Ovo jelo možete i dodatno zapeći u pećnici.
Abšmalcane mahune
Starinsko jelo zagrebačke kuhinje; mahunama odrežite krajeve i stavite ih u hladnu vodu. Kad voda zavrije, dodajte malo soli i kuhajte 15 do 20 minuta. Na tavi zagrijte maslac ili ulje pa kratko popecite krušne mrvice. Na popečene krušne mrvice dodajte sitno sjeckani češnjak i dobro ocijeđene mahune pa sve lagano izmiješajte.
Mahune s rajčicama
Jednostavno talijansko, pravo ljetno jelo; mahunama odrežite krajeve pa ih kuhajte u slanoj vodi oko 15 minuta. Luk nasjeckajte i pirjajte na maslinovu ulju dok ne postane staklast, dodajte mu na kockice rezane rajčice, malo soli, malo šećera i pirjajte dok se ne reducira tekućina, potom dodajte protisnuti češnjak i ocijeđene kuhane mahune te pirjajte sve zajedno još 10 minuta.
Mahune su idealna namirnica i za zamrzavanje. Očistite ih, blanširajte, ohladite i zamrznite u vrećicama za zamrzavanje pa se i u zimskim mjesecima podsjetite na divne okuse ljeta. Na koji način vi najviše volite spremati mahune?