Sve nam se više jedu juhe, a još i više kad ih kombiniramo s finim kruhom!
Jesen je prilika da se podsjetimo na tople, fine kremaste juhe i variva, uz onaj ugodni osjećaj topline koji nastupa već nakon nekoliko žlica. Poslužite li omiljene juhice s kruhom, pretvorit ćete ih u prave obroke!
Podsjetite se na naše ideje za fine jesenske juhe, a zatim se inspirirajte prijedlozima za ova tri jesenska jušno-krušna para:
Juha od cvjetače + kruh s Ribancem
Kremastu juhu od cvjetače savršeno će upotpuniti preprženi kruh s dodatkom Ribanca i začina. Evo kako ga pripremiti: prvo zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Zatim u zdjelici pomiješajte 70 g otopljenog maslaca, 2 žličice ribanog Ribanca, pola žličice sušene majčine dušice, žličicu origana, pola žličice češnjaka u prahu i pola žličice soli. Narežite oko 5 kriški starijeg kruha na kockice pa ih umiješajte u smjesu maslaca, sira i začina. Prebacite u lim obložen papirom za pečenje i pecite 15-20 minuta. Krutone možete pripremiti unaprijed – dobro ih ohladite i čuvajte u zatvorenoj posudi.
Prilagodite veličinu komada kruha svojim željama – i cijele kriške izgledat će efektno, a možete ih umakati dok jedete juhu (čime se ove kombinacije doslovno svrstavaju u kategoriju jela za prste polizati!)
Pileća juha s batatom + kukuruzni kruh
Obogatite pileću juhu grahom, batatom i kuminom te poslužite s krutonima od kukuruznog kruha. Još ako vam kažemo da sve možete poslužiti uz žličicu Brzo & Fino kiselog vrhnja, dobili ste pravu gozbu na žlicu! Krutone od kukuruznog kruha pripremite tako da narežete kruh na kockice, koje zatim prelijte s malo maslinova ulja i začinite s malo soli i papra. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, rasporedite kockice kruha na papir za pečenje i pecite 15-ak minuta. Možete ih preokrenuti kako bi se ravnomjerno zapekli nakon 6-7 minuta. Za još hladnije dane, slobodno dodajte i komadić prepržene slanine i imate zasitni ručak.
Juha od buče + kruh s češnjakom i kaduljom
S aromatičnom juhom od buče slagat će se kruh s intenzivnijim okusom češnjaka. Domaće krutone s okusom češnjaka pripremite tako da u tavi rastopite 30 g maslaca, 2 žlice maslinova ulja i 2 protisnuta češnja češnjaka, par listova svježe kadulje i pola žličice papra. Zagrijte na laganoj vatri, a kad se maslac otopi, stavite na stranu kako bi se ulje i maslac aromatizirali. Za to vrijeme narežite kruh na kockice, pa prelijte pripremljenom smjesom. Prebacite kruh u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite 15-20 minuta. U slast!
Kad pripremate domaće krutone, uvijek možete sačuvati jedan dio kojim ćete obogatiti i salate – ili još koju finu juhu ili varivo.