preloader
Malo drukčije pohanje ili prženje

Malo drukčije pohanje ili prženje

Poželjeli ste pohati ili pržiti hranu na malo drukčiji način? Ovog proljeća isprobajte malo drukčiji način, tempuru.

U Japanu se tom tehnikom uglavnom poha ili prži sezonsko povrće, začinsko bilje te škampi i lignje, a rjeđe meso. Radi se o prženju koje namirnicu čini vrlo ukusnom, laganom i hrskavom, a karakterizira ga kratka termička obrada.

Ako znate osnovna pravila, tempuru ćete vrlo jednostavno pripremiti. Izvorni recept zahtijeva samo dva sastojka - vodu i brašno. Bilo bi idealno da je brašno rižino, ali ga vrlo dobro zamjenjuje brašno oznake 00. U vodu se brašno doda odjednom i energično promiješa kako bi se dobila zrnasta tekstura tijesta. Da bi to postigli, Japanci smjesu miješaju tek nekoliko sekundi, i to štapićima. Trik je i u vodi – treba biti ledena. Kad napravite tijesto za tempuru, držite ga u hladnjaku i izvadite netom pred prženje.

Također bi bilo dobro da su i sastojci koji se prže hladni; narežite ih ako je potrebno (pogotovo povrće, na trake ili štapiće), uvaljajte u tijesto za tempuru, pa ih držite u hladnjaku sve do trenutka kad ćete ih staviti u vruće ulje. Za prženje je najbolje hladno prešano suncokretovo ulje.

 

Da biste postigli onu savršenu hrskavost i prozračnost tempure, jako je važno da je razlika između temperature tijesta i ulja za prženje što veća. Temperatura ulja trebala bi biti stalna, oko 175°C, a odjedanput bi se trebalo pržiti samo nekoliko komada hrane. Nije dobro pretrpati posudu iz dva razloga: da se ne smanji temperatura ulja i da se komadi ne lijepe jedni za druge. Prženje treba trajati tek nekoliko minuta. Točnije, kad tijesto lagano porumeni, ono što pohamo ili pržimo vadimo van. 


U tempuri se uživa dok je vruća, najčešće poslužena uz umak od soje, neki drugi orijentalni umak, a nećete pogriješiti ni s dipom od kiselog vrhnja.

 

Jeste li znali da se ovako može pržiti i začinsko bilje? Kadulja i francuski peršin u tempuri su fantastična delicija. Isprobajte!